Работодателите могат законно да забранят на служителите си да бъдат на работното си място, ако откажат да се ваксинират срещу Covid-19, каза правен експерт в сряда.

В изказване по общественото радио ERT професорът по конституционно право Андонис Манитакис заяви, че "всяка мярка, която се счита за необходима за опазване на общественото здраве - и която е подкрепена от комисията по здравни експерти - е законна".

Манитакис не се съгласи с коментарите на министъра на развитието Адонис Георгиадис, който заяви, че частният бизнес трябва да има право да уволнява работници, които отказват да бъдат ваксинирани срещу вируса.

И в Гърция мислят да ваксинират тийнейджърите

И в Гърция мислят да ваксинират тийнейджърите

Атина засилва темповете за борба с пандемията

"Уволнението на неваксинирани работници би било крайна мярка. Подобна политика не е нито необходима, нито законна ", каза Манитакис. Той дори добави, че компаниите могат законно да разделят ваксинираните и неваксинираните работници - например на смяна или етаж.

Въпреки това компаниите могат законно да изискват ваксини като условие за работа, каза професорът по конституционно право.