Гневът срещу гръцкото правителство се засили, след като хиляди домакинства в столицата Атина останаха без ток, докато острият студен фронт, при който загинаха четирима души, отстъпи, съобщава "Франс прес".

Държавният оператор на електроразпределителната мрежа заяви, че все още работи за възстановяване на електричеството на около 3 500 домакинства в няколко предградия в северната част на Атина.

Някои от най-тежките проблеми са в община Дионисос, където е обявено извънредно положение.

Трима души загинаха заради тежките зимни условия в Гърция

Трима души загинаха заради тежките зимни условия в Гърция

Голяма част от Атина все още е без ток...

Жителите, много от които също така са без течаща вода, съобщават, че топят сняг за пиене и готвене и охлаждат своята нетрайна храна на открито.

"Никой няма да се прибере вкъщи, докато токът не бъде възстановен до последния дом", увери премиерът Кириакос Мицотакис вчера.

Остри критики бяха отправени днес и от левицата, и от десницата.

Левият ежедневник "Ефсин" пише, че отговорностите на Мицотакис са "написани в сняг", докато либералният "Катимерини" обвини държавата, че ѝ е "отнело половин век, за да разбере кой е отговорен за подрязването на дърветата".

Сред известните критици е бившият консервативен министър Стефанос Манос, който написа в "Туитър, че е бил без ток повече от три дни.

Мицотакис отбеляза, че студеният фронт, наречен "Медея" на митичната гръцка магьосница на аргонавтите, е "един от най-тежките през последните 40 години" според експерти.

"В продължение на 36 часа валеше сняг в района на Атина и в същото време имахме изключително силен вятър... на всеки две минути дърво падаше върху електропроводи", оправда се той.

Четирима души загинаха по време на студения фронт, който се премести през уикенда и удари столицата от понеделник насам. Трима от тях са загинали на остров Евия близо до Атина и един на остров Крит.

Гръцки кметове обвиниха електроснабдителния оператор, който се предвижда да бъде приватизиран, че е оплескал реакцията си на извънредната ситуация.

Но властите признават, че бюрокрацията и местната опозиция рутинно усложняват усилията за предприемане на превантивни действия.

"Не е толкова лесно да се режат дървета, има местни протести", подчерта Димитрис Папастергиу, ръководител на централния съюз на гръцките общини, пред държавната телевизия ERT.

Една проста процедура за почистване на река от мъртва дървесина може да отнеме шест месеца или повече заради бюрократични изисквания, добави той.