Броят на починалите от новия коронавирус в Испания нарасна до 1002 души, като новите жертви са 235 души спрямо регистрираните 767 починали довчера. Това обявиха здравните власти на страната, цитирани от испанските медии.

В Германия обмислят национална блокада заради коронавируса

В Германия обмислят национална блокада заради коронавируса

Ако германците не изпълняват инструкциите на властите да си останат по домовете

Броят на регистрираните заразени в страната нарасна до 19 980 души, като допреди 24 часа бяха 17 147 заразени, т. е. увеличението за ден е с над 2 800 души.

Испания става четвъртата страна, която отчита повече от 1000 починали от COVID-19, като повече жертви има само в Италия, Китай и Иран.

В Испания е наложена тотална блокада, като хората могат да излизат от домовете си само за покупка на храна, лекарства и други стоки от първа необходимост, ходене на работа и други неотложни излизания.

Вече над 10 000 са починалите от новия коронавирус по света

Вече над 10 000 са починалите от новия коронавирус по света

Заразените са близо 245 000 души

Повече от една трета от регистрираните заразени са в областта Мадрид. Армейски специалисти са готови да започнат да влизат в социалните домове, за да помогнат с дезинфекцията, след като вирусът причини смъртта на 50 души в домове за възрастни хора в областта.

Въпреки че здравните власти предупреждават, че пикът на кризата ще е след няколко дни, хората на фронтовата линия описаха обсадени болници, работещи близо до предела на възможностите си, техните затруднения се изостриха от големия недостиг на защитни принадлежности като маски и ръкавици.

"Настоящата ситуация в болниците в Мадрид е критична", предупреди Анхела Ернандес от Асоциацията на лекарите и специалистите в Мадрид, като алармира: "Здравната система е в състояние на тревога."