Търговски кораб гори в пристанището на Мариупол, обсадено от руски войски. Според Министерството на вътрешните работи на Украйна корабът е бил повреден в резултат на обстрела на Мариупол от руския флот от морето. Един член на екипажа е ранен и корабът има пробойна. Екипажът е бил евакуиран, информира Руската служба на Би Би Си.

Според информациите става дума за сухотоварния кораб "Азбург", плаващ под флага на Доминиканската република, който пристигна натоварен с контейнери от българското пристанище Бургас на 23 февруари, в навечерието на руската инвазия.

По време на войната вече два търговски кораба бяха подложени на обстрел и двама моряци бяха убити. Във вторник синдикатите и ООН поискаха да се осигури безопасно плаване в Черно море, където освен от обстрел корабите са застрашени и от мини, а моряците всъщност станаха заложници на войната на кораби, затворени в пристанища.

"Жизненоважно е да се даде възможност на морските търговци да изпълняват задълженията си и да осигурят световната търговия", каза Международната федерация на транспортните работници, цитирана от Ройтерс.

На свой ред Международната морска организация на ООН актуализира своите препоръки към търговския флот и посочи опасността от плаващи мини в Черно море.

Припомняме, че корабът с български екипаж "Царевна" също се намира в пристанището на Мариупол. Близките на моряците заявиха миналата седмица, че провизиите на екипажа са на привършване.

Вчера българският президент Румен Радев призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение в Украйна. Това стана по време на телефонен разговор между двамата, информираха от Администрацията на държавния глава.

Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - "Рожен", който е локализиран на пристанището Черноморск (бивш Иличовск)(на Черно море), и "Царевна" - на пристанище Мариупол (на Азовско море).

На 3 април се появи информация за потънал български кораб в Азовско море, която бе отречена от Министерството на отбраната.

В същото време все още няма яснота кога ще приключи този конфликт и са необходими своевременни усилия за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните действия.

Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва щурм

Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва щурм

Няма отговор от руските власти