Българският президент Румен Радев призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение в Украйна. Това стана по време на телефонен разговор между двамата, информираха от Администрацията на държавния глава.

Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба - "Рожен", който е локализиран на пристанището Черноморск (Черно море), и "Царевна" - на пристанище Мариупол (Азовско море). 

На 3 април се появи информация за потънал български кораб в Азовско море, която бе отречена от Министерството на отбраната. 

В същото време все още няма яснота кога ще приключи този конфликт и са необходими своевременни усилия за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните действия. 

Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва щурм

Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва щурм

Няма отговор от руските власти

Радев приветства усилията на Република Турция и на президента Реджеп Тайип Ердоган за посредничеството при разрешаването на военния конфликт в Украйна по дипломатически път.

Българският президент открои желанието на България за засилено партньорство в енергетиката и осигуряване на алтернативни енергийни доставки от Турция при задълбочаване на конфликта в Украйна.

Обща бе и позицията, че двустранният стокообмен от 6.5 млрд. долара не отговаря на възможностите на двете държави и има голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в икономиката, взаимните инвестиции, енергетиката и в сферата на сигурността. 

Ердоган призова Путин към здравомислие и запазване на диалога

Ердоган призова Путин към здравомислие и запазване на диалога

Турският лидер се надява да организира среща Путин-Зеленски