Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че страната му е успяла да "обуздае" епидемията от новия коронавирус (COVID-19), въпреки масовите подозрения, че заразените са подценени във втората най-голяма икономика в Латинска Америка, отбелязва "Гардиън".

Мексико съобщи за първия заразен в края на февруари и досега в страната са регистрирани 1 351 починали и общо 14 677 заразени. Експерти смятат, че страната все още е на няколко седмици от пика на заразените.

Коронавирус: Властите в Мексико признаха, че наркокартелите предоставят пакети с помощи на хората

Коронавирус: Властите в Мексико признаха, че наркокартелите предоставят пакети с помощи на хората

Мануел Лопсе Обрадор заяви, че подобно нещо се е случило "на няколко места" и призна, че правителството не може да спре практиката

Но във видеообръщение Лопес Обрадор или Амло, както е масово известен, заяви: "Ние се справяме добре, защото успяхме да обуздаем епидемията."

Амло похвали 126 млн. граждани на Мексико, че са помогнали да забавят напредването на болестта, следвайки насоките за социално дистанциране "изцяло".

Здравни специалисти поставиха под въпрос твърдението на Амло, че коронавирусът е бил поставен под пълен контрол.

"Не смятам, че трябва да претендираме за победа", изтъква Алехандро Макиас, водещ специалист по инфекциозни заболявания, като допълва: "Все още сме във възходяща фаза (на инфекциите)."

Амло каза, че се надява Мексико да започне да се връща към нормалното си ежедневие от средата на май нататък, като училищата вероятно ще бъдат отворени отново в началото на юни.

Ала Макиас подчерта, че смята, че малкото тестове за наличие на коронавирус означава само "малка част" регистрирани и че все още не е време за отваряне на страната.

"За мен тези дати изглеждат малко преждевременни, защото още не знаем каква ще бъде интензивността на това", каза той и допълни: "Италия, Франция и Испания започнаха да се борят с този проблем доста преди Мексико."

В очевидна индикация за безпокойство от разпространението на COVID-19, през уикенда имаше информации, че властите в щата Халиско се опитват да завършат специално гробище със 700 гроба за жертви на коронавирус.

В Мексико не планират да затварят границите, въпреки коронавируса

В Мексико не планират да затварят границите, въпреки коронавируса

Това съобщи мексиканският здравен министър Уго Лопес-Гател