Холандските здравни власи обявиха, че са открили най-малко 13 заразени с новия щам "Омикрон" сред 61 поставени под карантина пътници, които са дали положителна проба за коронавируса, след като са пристигнали от Южна Африка, предаде "Франс прес".

"Вариантът "Омикрон" досега е идентифициран в 13 от положителните проби. Разследването все още не е приключило. Новият вариант може да бъде намерен в още тестови проби", се уточнява в изявление на Националния институт за обществено здраве.

Нидерландия въвежда по-строги COVID мерки

Нидерландия въвежда по-строги COVID мерки

Вечерен час за заведения и магазини, маски в училищата

Холандските власти започнаха тестване за варианта "Омикрон", след като 61 от 600 пътници на борда на два полета от Южна Африка до Амстердам в петък дадоха положителна проба за COVID-19.

Министърът на здравеопазването Уго де Йонге отправи "спешна молба" към хората, завръщащи се от Южна Африка, да се тестват за COVID-19 "възможно най-скоро".

"Не е немислимо, че има още случаи в Нидерландия", отбеляза Де Йонге пред репортери, като допълни: "Да, обезпокоени сме. Но колко все още не знаем."

Заразените с варианта Омикрон боледували леко

Заразените с варианта Омикрон боледували леко

Симптомите на новия COVID щам - необичайни, но леки

Министърът подчерта още: "Важното сега е да държим пръста си на пулса и да сме в крак със секвенирането" на COVID-19 тестове, за да търсим новия вариант.

Хората, дали положителна проба, са държани под карантина в хотел близо до летище "Схипхол" в Амстердам.

Южна Африка се оплака, била "наказана" за откриването на COVID-19 варианта "Омикрон"

Южна Африка се оплака, била "наказана" за откриването на COVID-19 варианта "Омикрон"

"Отличната наука трябва да бъде аплодирана, а не наказвана"