Роднини на някои от 224-те души, убити при бомбения атентат на руския самолет над Египет, организираха възпоменателни церемонии в Санкт Петербург, за да отбележат една година от трагедията. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Опечалените запалиха свещи в катедралата "Троицата Измаиловски" и запазиха минута мълчание в 7.14 часа, времето, в което самолетът е изчезнал от радара.

Камбаните в централната катедрала "Св. Исаак" биха 224 пъти, а по-късно през деня е предвиден концерт в памет на жертвите.

Тази сутрин в Москва главата на руската православна църква патриарх Кирил се помоли за жертвите.

Припомняме, че самолетът "Еърбъс" на компания "Метроджет" беше на път от египетския курорт на Червено море - Шарм ел-Шейх, за Санкт Петербург с 217 пътници, повечето руски туристи и 8-членен екипаж, когато се разби в Синайската пустиня.

Египетският филиал на "Ислямска държава" пое отговорност за атаката, заявявайки, че е вкарал бомба в самолета в кенче от сода.

Възпоменателните церемонии в Русия се състоят ден, след като Египет проведе церемония в Шарм ел-Шейх. На нея присъстваха египетският министър на авиацията и руският посланик.

Терористичната атака накара Русия да спре всички полети до Египет, една от най-популярните туристически дестинации за всички националности. Британските туристи също спряха да посещават Шарм ел-Шейх, нанасяйки тежък удар върху туристическата индустрия в Египет.

Русия все още не е подновила полетите до Египет, въпреки разговорите между официални представители. Прокремълският вестник "Известия" миналата седмица писа, че това няма да се случи по-рано от пролетта на 2017 г., цитирайки експерти от бранша.

Миналия ноември, руският президент Владимир Путин обяви, че разследващите са открили доказателства за бомба на борда и обеща да накаже отговорните.

Разследващият комитет на страната, който се занимава с големи престъпления, обяви, че "взима всички възможни мерки, за да идентифицира и предаде на правосъдието онези, които в различна степен са допринесли за смъртта на хората на борда".

В неделя, в град Всеволожск, край Санкт Петербург, роднини и регионалният управител положиха основния камък за Градина на паметта, която ще включва имената на убитите и 224 специално засадени дървета.