Още 887 души са починали от COVID-19 през изминалото денонощие в Русия, което е рекорден брой жертви за четвърти ден поред, докато заразените продължават да нарастват, информира "Франс прес".

Броят на официално регистрираните заразени с коронавируса през последните 24 часа е 24 522 души - най-високият брой от края на юли.

С това общият брой на официално обявените починали по време на епидемията в Русия достигна 208 142 души - най-големият брой в Европа. Страната се нарежда на пето място в света по брой починали по време на пандемията след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

Русия регистрира черeн COVID-19 рекорд за трети пореден ден

Русия регистрира черeн COVID-19 рекорд за трети пореден ден

Сериозен ръст и на заразените

Петата най-засегната страна в света със 7 535 548 заразени от началото на епидемията, в Русия случаите се покачват от август насам, след като ваксинацията буксува.

Въпреки че няколко препарата, произведени в Русия, бяха на разположение в продължение на месеци, властите изпитаха затруднение да имунизират скептично настроено население.

Независими социологически допитвания показват, че повече от половината руснаци не планират да получат ваксина.

Нов черен коронавирус рекорд в Русия

Нов черен коронавирус рекорд в Русия

Вече над 206 000 души са починали по официални данни

Към днешния ден само 29 процента от населението е напълно ваксинирано според сайта Гогов, който събира данните за COVID-19 от регионите.

Нарастващият брой заразени идват без реални пандемични ограничения, които да ограничат разпространението.

В началото на лятото Москва и множество региони въведоха здравни пропуски с QR код за влизане в обществени пространства като барове и ресторанти, но скоро прекратиха мярката.

Най-малко три руски региона отново въведоха QR кодове тази седмица, макар че най-големите два града в страната, Москва и Санкт Петербург, където заразените нарастват, засега се въздържат.

Независими експерти обвиниха властите, че омаловажават тежестта заразата.

Според по-широко определение за смъртни случаи, свързани с коронавируса, статистическата служба "Росстат" съобщи през август, че Русия е регистрирала повече от 350 000 смъртни случая.

Русия в най-тежка Covid вълна, призовава гражданите да се ваксинират и да носят маски

Русия в най-тежка Covid вълна, призовава гражданите да се ваксинират и да носят маски

Предупреждава, че Covid, смесен с други заболявания, променя хода на тяхното протичане, дори за известни вируси