Настоящата вълна от пандемията на коронавирус в Русия ще бъде най-тежката, ситуацията ще се стабилизира едва до средата на декември. Следващите вълни ще бъдат по-лесни за понасяне, тъй като ще има по-малко случаи на тежко заболяване Covid, казва главният лекар на медицинския център Leader-Medicine, специалист по детски инфекциозни заболявания Евгений Тимаков, съобщава ТАСС.

"Най-трудна ще бъде тази вълна, която ще продължи шест месеца. Това е третата вълна, тя все още продължава, започна през юни и продължава", каза експертът.

Тимаков добави, че намаляването на броя на случаите ще започне през ноември, а в средата на декември ситуацията ще се стабилизира. "През декември ще видим стабилен, равен брой случаи... през цялата зима до пролетта".

Русия регистрира черeн COVID-19 рекорд за трети пореден ден

Русия регистрира черeн COVID-19 рекорд за трети пореден ден

Сериозен ръст и на заразените

"Роспотребнадзор" препоръчва ваксиниране на всички възрастни хора за намаляване на риска от заболеваемост

"Възрастните хора са изложени на особен риск от заболяване COVID-19. Именно при възрастните хора са възможни усложнения поради натоварването на имунната система, включително такива опасни като вирусна пневмония и тромбоза с различна локализация. Тези усложнения могат да доведат до най-тъжните резултати", се казва в съобщението.

"Роспотребнадзор" уверява, че ваксинацията е надежден начин за защита от коронавирус.

Путин обясни на Ердоган, че не се е разболял от Covid защото е ваксиниран

Путин обясни на Ердоган, че не се е разболял от Covid защото е ваксиниран

И добави, че приближените му закъсняли с реваксинацията и се разболяли

"Можете дори да се ваксинирате с различни хронични заболявания, основното е, че те не трябва да са във фаза на обостряне. Консултирайте се с Вашия лекар", пишат от ведомството.

"Роспотребнадзор" напомня, че пълното формиране на имунитет се случва в рамките на 42-45 дни след ваксинацията. В тази връзка трябва да се избягват тълпите, да се носят маски на обществени места, често да мият ръцете си със сапун или да ги третират с антисептик и да спазват всички необходими предпазни мерки.

Експерти от векторния център на "Роспотребнадзор", след провеждане на проучване върху животни, установиха, че коронавирусната болест, заедно с грипа, утежняват заболеваемостта, коментира Александър Агафонов, заместник-генерален директор по научните изследвания във Векторния център на Роспотребнадзор.

"Ние симулирахме върху лабораторни животни, че след срещане с комбинирана болест на коронавирус и грип е възможно да се разболеем от грип по-тежко и показахме при лабораторни животни, че инфекцията се случва в големи количества", каза Агафонов.

Според него това е опасно, тъй като, смесвайки се с други заболявания, коронавирусът може да промени хода на тяхното протичане, дори в случай на известни вируси.

От началото на пандемията около 233,3 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 4,7 милиона са починали. В Русия, според Федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 7 511 026 случая на инфекция, 6 672 767 души са оздравели, 207 255 са починали.

Динамиката на смъртността от коронавирус в Русия е обезпокоителна, коментира Дмитрий Песков. Той добави, че Кремъл следи развитието на ситуацията с COVID в регионите на Руската федерация.

Русия: В болниците умират неваксинирани

Русия: В болниците умират неваксинирани

Призовават руснаците да се ваксинират, само 10% от ваксинираните влизат в болница и то с леки Covid симптоми