Игуани падат от дърветата във Флорида, тъй като Слънчевият щат е засегнат от необичайно студено време, пише BBC.

В Южна Флорида температурите достигнаха най-ниската си стойност от -4 градуса по Целзий в неделя, съобщи Националната метеорологична служба (НМС) на САЩ. За региона това са едни от най-ниските температури от повече от десетилетие насам.

Игуаните са студенокръвни и разчитат на слънцето и естествената топлина от заобикалящата ги среда, за да се стоплят. Ако изстинат твърде много, те могат да замръзнат и на практика да изпаднат в кома, което кара тези по дърветата да загубят сцепление и да паднат.

Въпреки това повечето от тях остават живи, тъй като продължават да дишат и основните функции на тялото им се извършват. По-късно, когато температурите отново се повишат, те се "размразяват" на слънце.

"Наистина ли си мислехте, че при най-студените температури от повече от десетилетие няма да ви предупредим за падащи игуани?", написаха от НМС в Twitter.

На снимки, публикувани в социалните мрежи, се вижда как някои от влечугите лежат на земята по гръб или настрани.

Макар и необичайно, това не е първият случай, в който игуани падат на земята от дърветата поради рязкото понижение на температурите във Флорида. Може обаче да бъде опасно, ако се приземят върху автомобили или хора.