Повече от 3 млрд. COVID-19 ваксини са приложени по целия свят. Това показват данните, с които разполага "Франс прес", докато страните се борят да ограничават вирулентния вариант "Делта", който подхранва огнища по целия свят.

Силно заразният щам на коронавируса изненада много страни, като Русия отчита най-големия си брой починали в рамките на 24 часа от началото на пандемията, Австралия затваря град след град и нарастващите опасения заради големи спортни събития като Евро 2020 и Олимпийските игри.

Най-малко 3,9 млн. души са починали от COVID-19 и докато някои богати страни успяват да ограничат заразените благодарение на силни ваксинационни кампании, други, където ваксините не са толкова лесно достъпни, изпитват затруднения.

Според данните богатите страни са приложили средно 79 дози на 100 жители, като Обединените арабски емирства, Бахрейн и Израел са водещи.

В бедните страни е инжектирана само една доза на 100 души.

Днес външните министри на страните членки на Г-20 (най-големите икономики) подчертаха необходимостта от по-голямо глобално сътрудничество пред лицето на пандемията.

"Многостранното сътрудничество ще бъде от ключово значение за нашата колективна способност да спрем тази глобална здравна криза", подчерта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пред министрите в древния италиански град Матера.

Западът се ангажира да дари 1 млрд. дози на по-бедните страни, но беше масово критикуван, че е твърде бавен в помощта. 

Колебанието относно ваксините също изигра роля за бавния темп на имунизиране.

Русия счупи рекорда за починали от COVID-19

Русия счупи рекорда за починали от COVID-19

652 души са починали през последното денонощие

В Русия, която днес регистрира рекордна дневна смъртност от началото на пандемията, властите въведоха задължително ваксиниране за някои групи граждани, за да се противопоставят на скептицизма.

Страната отчете 652 починали от коронавирус през последните 24 часа, с рекордно голям брой починали - 119 - в Санкт Петербург, който трябва да бъде домакин на четвъртфинал на Евро 2020 в петък.

Междувременно австралийският обществен гняв нараства от бавните темпове на ваксиниране в страна, която постигна голям успех в елиминирането на местното предаване на коронавируса и води почти нормален живот.

Вариантът "Делта" доведе до затварянето на Сидни, Пърт, Дарвин и Бризбън, което означава, че повече от 10 млн. австралийци трябва да останат вкъщи. Но се смята, че досега по-малко от 5 процента от възрастните са получили и двете дози ваксина.

Локдаун за над 10 млн. души в Австралия заради коронавируса

Локдаун за над 10 млн. души в Австралия заради коронавируса

През последното денонощие са регистрирани 23 заразени в Австралия

Скоростта на предаване на варианта "Делта" подхранва опасенията относно текущи или предстоящи спортни събития.

Днес Германия призова британското правителство да намали броя на феновете, допуснати до стадион "Уембли" за последните мачове от Евро 2020.

"Смятам, че е безотговорно десетки хиляди да се събират в непосредствена близост" в страни, където се разпространява вариантът "Делта", изтъкна германският вътрешен министър Хорст Зеехофер.

УЕФА и британските власти уточниха, че около 45 000 фенове ще имат право да присъстват на днешния мач между Англия и Германия, което е 50 процента от капацитета.

Посещаемостта ще бъде увеличена до 75 процента, или над 60 000 фенове, за единия от полуфиналите и финала на "Уембли", което ще бъде най-голямата тълпа на спортно събитие във Великобритания от началото на пандемията.

Индия регистрира рекордни 6 148 смъртни случая от COVID за ден

Индия регистрира рекордни 6 148 смъртни случая от COVID за ден

Броят на потвърдените заразени достига близо 30 милиона души

Вариантът "Делта" беше идентифициран за пръв път в Индия, която претърпя ужасна COVID вълна, която заля болниците и крематориумите в разгара си през април и май.

Сега телата, погребани набързо по бреговете на река Ганг от семейства, които не могат да си позволят погребални клади, са започнали да се появяват отново, след като наводненията ги измиват и повличат, напомняйки за неизразими човешки трагедии, породени от вируса.

"Винаги има страх тяло да удари греблото или лодката ми, минаваща преза мъртво тяло, докато нивото на водата се покачва", отбелязва местен жител.