Жители на Босилеград организират днес екопротест, информира БНР.

Протестът ще бъде под наслов "Загубим ли природата, губим всичко". Очаква се хората да излязат около 12.30 часа в центъра на града.

Протестът е насочен както към сръбските власти, така и към българските, уточняват от общественото радио.

Недоволството е заради проявеното бездействие на българските и сръбски институции срещу замърсяването на замърсяването на реките в района с тежки метали.

По данни на организаторите на протеста, които са от сдружение "ЕКО-БИО-ПРАВДА" и сдружение "ГЛАС" от Босилеград, двете мини двете мини за олово-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул изливат отпадъчни води с тежки метали в притоците на река Драговищица, която се влива в река Струма в България.

По неофициални данни концентрацията на тежки метали в речните води, почвата и въздуха на няколко километра от мината "Караманица" била десетки пъти над допустимата норма.

Еколози в района алармират институциите в Сърбия и в България, че животните на хората вече отказвали да пият водата от реката. Била унищожена също така флората и фауната в района на речните корита.

"Хората са объркани, не знаят дали е замърсено, притесняват се, опасяват се от замърсяване", каза журналистът Петър Рангелов от излизащия на български език в Ниш вестник "Ново Братство".

По думите му водопроводът за Босилеград не минавал покрай мястото със завишена концентрация на тежки метали. Въпреки това замърсяването на реките били било ужасно според журналиста.

Децата от Босилеград получиха подаръците от Столична община

Децата от Босилеград получиха подаръците от Столична община

С дни закъснение

Припомняме, след 5 дни в очакване вчера, 25 декември, българчетата в Босилеград получиха своите коледни подаръци, които бяха изпратени от Столична община.