Спасителите се затрудняват да достигнат части от Мадагаскар, опустошени от циклон през уикенда, информират от Си Ен Ен (CNN). Много мостове и пътища са непроходими. Властите съобщават, че покачването на нивото на реките създава опасност повече хора да останат откъснати от света.

Циклонът Батсирай удари остров Мадагаскар през почивните дни, вихрейки се по източното крайбрежие. Поне 10 души са загинали, а 43 000 са изместени. Някои градове и село са почти унищожени.

Мадагаскар има население от 30 милиона души. Жителите все още се справят с последиците от циклона Ана, ударил острова преди 2 седмици, отнемайки живота на 55 души. Това доведе до обявяване на извънредно положение в южните региони на страната.

Президентът на страната Анди Рожеалина долетя на място да види последиците, тъй като пътищата са непроходими заради наводнението. Той сподели, че е там да изрази солидарност с пострадалите и да разбере от какво те имат нужда в момента.

Държавната агенция за борба с природните бедствия съобщи, че ще подслони временно около 43 000 от пострадалите. Осигурява им се и храна чрез програмата на ООН World Food Programme (WFP).

Говорителят на организацията съобщи, че се прави проучване от какво имат нужда пострадалите хора.

Предупреждават, че последствията от циклона Батсирай може да са по-тежки от предвидените, поради продължаващото покачване на нивото на реките.

14 моста и 12 пътя са напълно непроходими. Повече от 200 училища са унищожени.

Бурята Ана уби десетки в Малави, Мадагаскар и Мозамбик

Бурята Ана уби десетки в Малави, Мадагаскар и Мозамбик

Хиляди хора са засегнати от наводненията