Япония е решила да изпусне пречистена вода от пострадалата атомна централа във Фукушима в морето въпреки силната съпротива на местните рибари, информира "Франс прес".

Кабинетът на министър-председателя Йошихиде Суга планира да обяви решението още във вторник следващата седмица, уточнява обществената телевизия NHK.

Япония отбелязва 10 години от трагедията във Фукушима

Япония отбелязва 10 години от трагедията във Фукушима

При бедствията загинаха общо около 18 500 души, това бе и една от най-тежката ядрена катастрофа от аварията през 1986 г. в Чернобил, Украйна.

Този ход ще сложи край на дебатите за това как да се изхвърли течността, която включва вода, използвана за охлаждане на електроцентралата, след като беше ударена от огромно цунами и реакторът започна да се топи през 2011 г.

Очаква се изпускането да отнеме години. Водата е филтрирана и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти преди всяко изпускане, посочи NHK.

Информациите се появиха, след като Суга се срещна с ръководителя на японската риболовна федерация в сряда и заяви, че правителството ще реши как да се разпорежда с водата "в близко бъдеще".

Доклад на ООН за радиацията установи, че Фукушима не е причина за допълнителен риск от рак

Доклад на ООН за радиацията установи, че Фукушима не е причина за допълнителен риск от рак

Но са установени стрес, сърдечни проблеми и други заболявания в резултат на евакуацията

"Изхвърлянето на замърсената вода е неизбежна задача за възстановяването на Фукушима", настоя Суга пред репортери след срещата.

Но природозащитници се противопоставиха категорично на предложенията, а рибарите и фермерите се опасяват, че потребителите ще избягват морски дарове и продукти от региона, които вече са изправени пред проблеми с репутацията въпреки обширните тестове за безопасност.

Миналата година правителствена комисия заяви, че изпускането на водата в морето или изпаряването ѝ са "реалистични възможности".

Радиационно замърсяване с цезий-137 в АЕЦ "Фукушима" забавя почистването

Радиационно замърсяване с цезий-137 в АЕЦ "Фукушима" забавя почистването

Обезвъздушаването на блок 2 през 2011 г. срещу повреда не е проработило и трябва да се проучат проектите и мерките за безопасност

Повечето от радиоактивните изотопи са отстранени от водата чрез обширен процес на филтриране - но остава един, наречен тритий, който не може да бъде отстранен със съществуващата технология.

Тритий е вреден за хората само в много големи дози, казват експертите, а пречистени отпадъчни води редовно се изхвърлят в океана от ядрени централи на други места по света.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) одобри предложението за изпускане на пречистената вода от Фукушима.

Южна Корея на протест срещу АЕЦ "Фукушима"

Южна Корея на протест срещу АЕЦ "Фукушима"

Токио иска да изхвърли радиоактивна вода

До момента около 1,25 млн. тона се съхраняват в резервоари в съоръжението според оператора на централата TEPCO, който отказа да коментира информациите.

Решението става спешно, тъй като мястото за съхранение на водата свършва.