Очаква се днес Япония да почете десетата годишнина от трагедията във Фукушима.  Припомняме, че на 11 март 2011 г. Япония бе ударена от силно земетресение и цунами, при които загинаха общо около 18 500 души. Природното бедствие доведе и до ядрен срив в атомната електроцентрала във Фукушима и радиация наложи евакуацията на 160 000 жители. Това беше най-тежката ядрена катастрофа от аварията през 1986 г. в Чернобил, Украйна.

Правителството е похарчило около 300 милиарда долара (32,1 трилиона йени) за възстановяване на разрушения от цунами район Тохоку, но районите около съоръжението във Фукушима остават извън границите, притесненията за нивата на радиация продължават и много напуснали са се установили другаде. Извеждането от експлоатация на осакатения АЕЦ ще отнеме десетилетия и милиарди долари.

Токийският окръжен съд оправда през 2019 година трима високопоставени сътрудници на енергокомпанията ТЕРСО, по обвиненията в служебна небрежност.

Ядрената катастрофа в АЕЦ Фукушима в Япония не е нанесла статистически измерими щети на населението, според нов доклад на Научния комитет на ООН за въздействието на радиация (UNSCEAR), публикуван преди дни.

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

Япония е променила графика без да предостави време или възможност за консултация

Радиацията от аварията не е увеличила риска от рак над нормалното, се казва в доклада, публикуван във вторник, преди десетгодишнината от катастрофата. Учените установиха, че нарастването на рака на щитовидната жлеза сред децата през последното десетилетие не е свързано с повишена радиация, а се установява поради по-задълбочени анализи, които са довели до докладване на повече случаи.

В други райони и страни без по-висока радиоактивна експозиция по-доброто наблюдение също е довело до установен увеличен брой на рак на щитовидната жлеза, допълва UNSCEAR. "Това е катастрофа, но не е радиационна катастрофа", коментира радиационният биолог Анна Фридл, която представлява UNSCEAR в Германия.

В сравнение с Чернобил, във Фукушима се отделят по-малко радиоактивни вещества и те се установяват до голяма степен в морето, вместо на сушата. Японското население също консумира по-малко замърсени храни, добави Фридл.

UNSCEAR обаче заяви, че въпреки констатациите на доклада, това не означава, че изобщо няма риск от рак от инцидента. Сред около 170 спасителни работници, които са били изложени на много висока радиация, се очакват два до три допълнителни случая на рак. UNSCEAR заяви, че други фактори като стрес, сърдечни проблеми и други заболявания са възникнали в резултат на евакуацията. Общият риск от рак в Япония е 35%.

Доклад на ООН за радиацията установи, че Фукушима не е причина за допълнителен риск от рак

Доклад на ООН за радиацията установи, че Фукушима не е причина за допълнителен риск от рак

Но са установени стрес, сърдечни проблеми и други заболявания в резултат на евакуацията