Ядрената катастрофа в АЕЦ Фукушима в Япония не е нанесла статистически измерими щети на населението, според нов доклад на Научния комитет на ООН за въздействието на радиация (UNSCEAR), съобщава ДПА.

Радиацията от аварията не е увеличила риска от рак над нормалното, се казва в доклада, публикуван във вторник, преди десетгодишнината от катастрофата.

Учените установиха, че нарастването на рака на щитовидната жлеза сред децата през последното десетилетие не е свързано с повишена радиация, а се установява поради по-задълбочени анализи, които са довели до докладване на повече случаи.

В други райони и страни без по-висока радиоактивна експозиция по-доброто наблюдение също е довело до установен увеличен брой на рак на щитовидната жлеза, допълва UNSCEAR.

На 11 март 2011 г. Япония бе ударена от силно земетресение и цунами, при които загинаха общо около 18 500 души. Природното бедствие доведе и до ядрено срив в атомната електроцентрала във Фукушима и радиация наложи евакуацията на 160 000 жители.

Това беше най-тежката ядрена катастрофа от аварията през 1986 г. в Чернобил, Украйна.

"Това е катастрофа, но не е радиационна катастрофа", коментира радиационният биолог Анна Фридл, която представлява UNSCEAR в Германия.

В сравнение с Чернобил, във Фукушима се отделят по-малко радиоактивни вещества и те се установяват до голяма степен в морето, вместо на сушата. Японското население също консумира по-малко замърсени храни, добави Фридл.

UNSCEAR обаче заяви, че въпреки констатациите на доклада, това не означава, че изобщо няма риск от рак от инцидента.

Сред около 170 спасителни работници, които са били изложени на много висока радиация, се очакват два до три допълнителни случая на рак.

UNSCEAR заяви, че други фактори като стрес, сърдечни проблеми и други заболявания са възникнали в резултат на евакуацията. Общият риск от рак в Япония е 35%.

Радиационно замърсяване с цезий-137 в АЕЦ "Фукушима" забавя почистването

Радиационно замърсяване с цезий-137 в АЕЦ "Фукушима" забавя почистването

Обезвъздушаването на блок 2 през 2011 г. срещу повреда не е проработило и трябва да се проучат проектите и мерките за безопасност