Австралия започна оценка на щетите, нанесени от циклона „Яси", преминал през територията на страната, съобщи БиБиСи.

Ураганът със сила пета степен и скорост на вятъра 185 км/ч. засегна предимно северните части на континента, като почти изолира някои крайбрежни градове. Засега е ясно, че ураганът е отнел живота на един човек.

В районите, през които е преминал Яси обаче, се виждат изкоренени дървета, почти изцяло сринати къщи и паднали електрически стълбове. Спасителни екипи са изпратени в градовете, опустошени от урагана. Властите призоваха населението за спокойствие и увериха, че ще осигурят помощ на засегнатите от бурята. Въпреки това самият вицепремиер Уеин Слон определи местата, които посети след урагана, като „военна зона".

Въпреки щетите, които „Яси" нанесе и загубата на един човешки живот, Австралия беше пожалена от бурята, която се очакваше буквално да опустоши страната. Специалистите предупредиха, че циклонът ще бъде със смъртоносни мащаби и най-мощният, преминаващ през страната за последните десетилетия. Очакваха се и голям брой жертви.

БиБиСи допълва още, че хиляди военни са изпратени в  помощ на крайбрежните градове.

Все още не е ясно колко ще струва възстановяването на страната от бурята. Само загубите, нанесени в банановите и захарни плантации, се оценяват на милиони долари.