Южна Корея реши да прекрати програмата за имунизация срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca за хора на възраст под 60 години заради опасения, свързани с кръвни съсиреци, информира "Йонхап".

Организирани да започнат утре, програмите за ваксинация с AstraZeneca за инструктори по специално образование и учители в детските градини, началните, средните училища и гимназиите, общо около 70 000 души, също ще бъдат отменени.

Испански регион спря употребата на AstraZeneca

Испански регион спря употребата на AstraZeneca

Чакат официално изявление от EMA

Решението е взето, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще заседава тази седмица, за да направи преглед на случаите на кръвни съсиреци, открити при хора, получили ваксината на AstraZeneca.

С нарушаването на графика на ваксинациите Южна Корея може да бъде подложена на силен натиск да постигне стаден имунитет до ноември.

"Взехме това превантивно решение, за да поставим безопасността на хората, получаващи ваксини срещу COVID-19, над всичко останало", отбеляза ръководителят на Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията, като допълни: "Въз основа на констатациите на EMA ще проведем задълбочени дискусии с експерти тук и ще реагираме бързо."

AstraZeneca спря изпитания на ваксината върху деца

AstraZeneca спря изпитания на ваксината върху деца

След многобройни сигнали за тежки проблеми на ваксинирани лица

EMA отбеляза миналия месец, че няма доказателства, свързващи ваксината на AstraZeneca и увеличените информации за образуване на кръвни съсиреци, въпреки че не може да изключи корелация за редки случаи на дисеминирана вътресъдова коагулация и на мозъчна венозна синусова тромбоза.

EMA каза, че към 16 март има само седем случая на дисеминирана вътресъдова коагулация и 18 случая на мозъчна венозна синусова тромбоза от 20 млн. души във Великобритания и Европейското икономическо пространство, които са получили ваксината на AstraZeneca. Повечето от тях са се появили при хора под 55 години и повечето са жени според EMA.

207 000 румънци отказаха ваксиниране с AstraZeneca

207 000 румънци отказаха ваксиниране с AstraZeneca

След като се появиха съобщения за остър имунен отговор

В Южна Корея в понеделник жена на 20-годишна възраст е била диагностицирана с кръвни съсиреци в краката и белите дробове, след като миналия месец е получила ваксината на AstraZeneca. За първи път тя е показала симптоми 12 дни след имунизацията си според здравните власти.

Това е третият докладван случай на образуване на кръвни съсиреци при хора, получили ваксината на AstraZeneca. В първия пример, съобщен миналия месец, бяха открити кръвни съсиреци в тялото на 60-годишна жена, която почина след приема на ваксината на AstraZeneca, но здравните власти стигнаха до заключението, че няма връзка между ваксината и нейното състояние.

ЕМА все още няма заключение дали ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози

ЕМА все още няма заключение дали ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози

Очаква се пресконференция в сряда или четвъртък

Спирането на използването на ваксината засяга и онези, които работят в поправителни заведения и заведения за инвалиди. Те трябваше да бъдат ваксинирани от петък.

Режимът на ваксиниране с две дози за медицински работници и служители на първа линия и пациенти в домовете за възрастни започна през февруари.

ЕС обвини AstraZeneca за мудната имунизация

ЕС обвини AstraZeneca за мудната имунизация

Ако бяхме получили 100% от ваксините на AstraZeneca