Американските затвори и центрове за задържане са сред най-опасните места в страната, когато става въпрос за пандемията от коронавирус. Всеки ден през изминалата година в тези места се отчитат средно над 1400 новозаразени сред затворниците и седем смъртни случая.

Тесните, често без елементарни хигиенни условия в поправителните институции са идеални за инкубация и предаване на болести. Социалното дистанциране не е опция. Тестването не е било приоритет в затворите в началото на пандемията. След обществен натиск обаче политическите лидери бавно вземат мерки срещу разпространението на пандемията.

Вирусът проникна в много от тези институции, оставяйки лишените от свобода в отчаяние за начини да избегнат заболяването. В поправителния институт "Пикауей" в Охайо, в който са настанени около 1900 души, се отчита, че всеки 4-ма от 5-ма затворници са били заразени.

Нов рекорд на ваксинирани в САЩ

Нов рекорд на ваксинирани в САЩ

200 милиона са поставените ваксини

В имиграционен център за задържане във Фармвил, Вирджиния, почти всеки задържан - общо 339 - е бил заразен. А в затвора на окръг Фресно в Калифорния, където повечето хора са задържани по обвинения, за които все още не са осъдени, над 3800 са болни.

От март миналата година репортери на Ню Йорк Таймс проследиха всеки известен случай на коронавирус във всички изправителни заведения в Съединените щати, включително щатски и федерални затвори, центрове за задържане на имигранти, центрове за задържане на непълнолетни и окръжни и регионални затвори.

Година по-късно се знае, че 1 от 3 души, затворени в държавни затвори, са имали вируса, показват данните. Във федералните съоръжения се знае, че поне 39% от затворниците са заразени. Истинският брой най-вероятно е по-висок поради липсата на тестове, но констатациите са в съответствие с докладите от The Marshall Project и The Associated Press, UCLA Law и The Covid Prison Project, които проследяват разпространението на COVID-19 в затворите.

Данните показват, че вирусът е убил затворници с по-висок процент от общото население и поне 2700 са починали в ареста, където достъпът до качествени здравни грижи е лош.

Затворниците също са били с нисък приоритет при получаването на ваксинации, въпреки че случаите продължават да нарастват.

Тревожни са и данните, че над 138 000 служители от затворите и центровете са задържане са били болни, а 261 от тях са починали, покосени от пандемията.