Пандемията от новия коронавирус (COVID-19) все още бушува в световен мащаб, но новите данни на Световната здравна организация (СЗО) показват, че темпът ѝ намалява в повечето региони, като най-голямото забавяне се наблюдава в тежко засегнатите Америки, информира "Франс прес".

Повече от 1,7 млн. новозаразени с коронавирус и около 39 000 починали бяха регистрирани миналата седмица, уточняват от СЗО.

Данните за седемдневния период, приключващ на 23 август, бележат 5-процентово намаление на новозаразените с коронавируса в световен мащаб и 12-процентов спад на новите жертви в сравнение със седмица по-рано.

Испания хвърля армията в борбата срещу коронавируса

Испания хвърля армията в борбата срещу коронавируса

Тревожен ръст на заразените в Испания, но е далеч от ситуацията в средата на март

Въпреки забавянето, новите данни тласнаха общия брой от началото на пандемията до над 23 млн. заразени и повече от 800 000 починали.

С изключение на Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие, всички региони са регистрирали спад в новите данни, уточни здравната агенция на ООН.

Америките остават твърдо най-тежко засегнатите от пандемията, като миналата седмица представляват половината от всички новозаразени и 62 процента от починалите.

Но в региона се наблюдава и най-голямото забавяне, като броят на новите случаи намалява с 11 процента, а новите смъртни случаи намаляват със 17 процента спрямо седмица по-рано, което е задвижвано отчасти от намаленото предаване на заразата, съобщено от САЩ и Бразилия - двете най-засегнати страни в света.

6% от жителите на германски град, начално огнище на коронавирус, са имали антитела

6% от жителите на германски град, начално огнище на коронавирус, са имали антитела

Най-голямо разпространение на вируса има сред жителите на възраст 18-34 години

Междувременно СЗО предупреди, че няколко държави и територии на Карибите са отчели големи увеличения на заразените и предположи, че това може да е свързано с нарастващия туризъм.

Регионът на Югоизточна Азия - вторият най-засегнат - представлява 28 процента от всички нови случаи и 19 процента от всички нови смъртни случаи, регистрирани в световен мащаб миналата седмица, като и двете категории набъбват с четири процента в сравнение със седмица по-рано, показват данните.

Индия продължава да отчита огромното мнозинство от регистрираните заразени и починалите в Югоизточна Азия, като миналата седмица там има 455 000 новозаразени. Това доведе до общ брой на заразените от над 3 млн. души и с повече от 6 700 нови починали достигнаха до общо над 56 700 починали.

В региона на Източното Средиземноморие броят на случаите продължи да се увеличава миналата седмица, като се увеличи с четири процента спрямо седмица по-рано, но новите смъртни случаи в региона намаляха шеста седмица поред.

Междувременно в Европа, където броят на новозаразените непрекъснато се увеличава през последните седмици, темпът се забави леко, с един процент миналата седмица.

Новите жертви в Европа продължиха да се забавят, падайки с цели 12 процента в сравнение със седмица по-рано.