2254 лв. са необходими за издръжка на едно четиричленно семейство от двама възрастни и два деца, това заяви президентът на КНСБ, Пламен Димитров. Днес бе представен традиционният тримесечен индекс за жизнения стандарт на българина, изчисляван от Института за социални и синдикални изследвания.

Издръжката на човек от това домакинство е 563,63 лв., като спрямо предишното тримесечие този показател се е понижил с 0.5%, а спрямо миналата година средната издръжка на човек е нараснала с 3%, каза още Димитров. За период от 4 г. средната издръжка на живот е нараснала с повече от 17,3 на сто.

Това са средства, с които хората могат да поддържат един "среден" жизнен стандарт и да могат да посрещат разходите си за храна, здравеопазване, почивка и др.
Линията на бедност през второто тримесечие е била 213,90 лв., като в тази сума влизат ценовите равнища от потребителска кошница.

С общ доход на лице от домакинството до 310 лв. (колкото е минималната работна заплата) са 51.7% от домакинствата, което представлява около 3.7 млн. души. От тях около 1.6 млн. души или 22.4% от всички българи живеят с доход до 214 лв.

Близо 300 хил. домакинства са влошили финансовото си състояние в началото на годината.
Едва в 13.4% от всички домакинства средният доход на член е над средната издръжка на човек от 563.63 стотинки.

Тази картинка означава, че през есента не ни очаква нищо друго освен ескалация на социалното напрежение, категоричен бе Пламен Димитров. Това ще доведе до протести и стачки, продължи синдикалният лидер.

По думите на Димитров е необходимо правителството и кабинетът да приемат предложения социален пакет от синдикатите, който е в размер на 150 млн. лева. Една от мерките е минималното обезщетение за безработица да бъде повишено до 200 лева. Освен това синдикатите настояват и за увеличаване на минималната работна заплата от октомври до 340 лв. а от следващата година до 360 лева.

Според Пламен Димитров макроикономически данни, изнасяни в последни време показват, че икономиката на страната върви към рецесия.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев представи и резултатите от проучването "Социално-икономически аспекти на трудови и семейния живот. Според него мъжете са тези, които по-трудно съвместяват едновременно работата и ученето. Само 30% от анкетираните мъже са отговорили утвърдително на този въпрос. При жените 51% съвместяват този вид дейности.

По думите на Томев един от основните изводи на изследването е, че то показва огромната разлика между това, какво очакват работниците и служителите си от работата и реалностите на работното място. Най-сериозни са разминаванията по отношение на очакванията за сигурна работа и възможност за растеж. Има и висок дял на хората, които заявяват, че здравословните и безопасни условия на труд на работното им място са по-лоши от тези, които са очаквали.

Изследването показва, че нараства броят на хората, които са сменяли работата в живота си между 3 и 5 пъти от 41.7% на 44.3%. В същото време леко намалява броят на хората, които са имали само 1 работа през живота си от 15% измерени през 2010 г. до 14.7% за 2012 година.

По-високото заплащане очаквано е водещата причина за смяна на работното място, като това е мотивът на 59.3% от запитаните. Силно обаче нараства делът на хората, които биха си сменили мястото и вида на препитанието заради по-интересна работа- от 16.4% през 2010 г. на 22.7% за 2012 година. Смяна на работата поради съкращение се е случила на близо 29% от запитаните.