България спешно осигури ресурсите за изплащане на обезщетенията на стопаните, засегнати от заболяването Африканска чума по свинете. Без последните огнища ориентировъчната сметка на разплащане е около 23 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Хърватия, Румъния, Словения и Финландия в Прага.

Тя настоя във връзка със заразата настоящите търговски ограничения да се актуализират, за да се отговори на растящото напрежение сред потребителите.

Според земеделския министър трябва да бъдат изготвени общи задължителни правила относно депопулацията на дивите прасета. Танева изрази убеденост, че успешното разработване на ваксина ще спомогне за решаването на проблема.

Проверяват подадените заявления за обезщетения при чума по свинете

Проверяват подадените заявления за обезщетения при чума по свинете

По думите на министър Танева има отказани заявления

Тя посочи, че различните практики в законовата рамка на отделните страни допълнително затруднява комуникацията с ловната общност.

В момента готвим промени в законодателството на България, като сме ползвали експертния потенциал на ЕК и ще въведем по-високи нива на биосигурност като задължителни условия в законодателството, каза още Танева.

В заключение министърът обобщи, че опитът в европейските страни показва, че огнища на африканска чума възникват в същите райони, където вече са били установени в предходната година. Това според нея доказвало и колко задълбочено трябва да се помисли за промяна на всички сега действащи регулации.

Намаляват ограниченията, наложени заради чумата по свинете

Намаляват ограниченията, наложени заради чумата по свинете

Пикът на заболяването е преминал, но не и кризата, предупреждава Танева

Припомняме,на 1 септември започна изплащането на еднократна помощ от 300 лева на стопанство в 21 области в страната.

На 28 август, министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че огнищата на африканска чума намаляват.

Тогава стана ясно, че МС отпуска 28 милиона лева за мерките в борба с чумата по свинете.

На 6 август стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС за справяне с чумата.