Изграждането на тунел под връх Шипка по предварителни данни ще струва 250 милиона лева.

Това стана ясно от проведената в Габрово експертна среща за реализирането на транспортния проект, предаде Money.bg.

В дискусията участваха народни представители, областни управители, представители на министерства, кметове и бизнесмени.

Строежът на тунел под Шипка е предвиден в европейските програми за 2013-2015 година, като част от коридор № 9 на Европа.

Работната среща в Габрово постави началото на опитите да се ускори изтраждането на инфраструктурното съоръжение, което според участниците има национален приоритет.

Идеята за модерна връзка между Северна и Южна България е заложена в генералния план за пътната инфраструктура на Министерството на транспорта. Конкретната програма за нея ще бъде приета през месец май тази година, увери Ясен Ишев, директор "Праниране и контрол на пътната инфраструктура" в Министерство на транспорта.

Темата за тунела, която е със 100-годишна история, е особено болезнена за габровци. Градът поема вече няколко години тежкия автомобилен трафик, заради ремонта на прохода Хаинбоаз.

Като първа стъпка към съкращаване на сроковете по проекта, е създаването на инициативен комитет от експерти и граждани. Според участниците в срещата, финансирането на проекта може да стане чрез публично-частно партньорство и концесия.