"Булгаргаз" предлага 28% увеличение на цената на газа от 1 юли спрямо действащата сега цена, предаде БТА.

Това съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод внесеното вчера заявление на дружеството за цената на природния газ.

Спрямо определената от ДКЕВР цена исканото увеличение е с 23.9% по-високо. Семерджиев посочи, че ДКЕВР ще се опита да помогне на топлофикациите чрез цените на преференциалната електроенергия, произвеждана от когенерации.

Започнали сме анализи на внесеното заявление, а най-голямата изненада за всички е разликата в курса долар-евро, която никой не е очаквал, коментира Семерджиев, цитиран от БиТиВи.

Той добави, че "Булгаргаз" трябва да потърси възможност да се разплати с долари, закупени по-рано, на по-нисък курс, въпреки че разликата в курса ще повиши цената на газа.

Семерджиев добави, че топлофикационните дружества, които използват природен газ, са поставени пред поредното изпитание - да увеличат цените и въпреки това да останат на пазара, на който има и алтернативи.

Той посочи, че ДКЕВР ще се опита да помогне на топлофикациите чрез цените на преференциалната електроенергия, произвеждана от когенерации. По думите му всички топлофикации трябва да вземат мерки за оптимизиране на разходите си.

Семерджиев изтъкна, че с промените в наредбата за определяне на цените ДКЕВР има възможност да "контролира изкъсо" приходите и разходите на "Булгаргаз".

Припомняме, в началото на седмицата директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов поиска по-малко увеличение в цената на синьото гориво - 23%, но на пресконференцията обясни, че това е минималното поскъпване.

Вчера държавният доставчик „Булгаргаз" поиска с 24 процента да поскъпне природният газ от 1 юли.

Новите цени на топлоенергията и природния газ за третото тримесечие на годината ще бъдат обсъдени утре в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като окончателното решение трябва да бъде взето най-късно в края на този месец.