От 13 март досега безработните хора вследствие на кризата са около 72 000, но и около 12 000 души са намерили работа. Най-засегнатият сектор - хотелиерството и ресторантьорството - може да се възползва от мярката "60/40", заяви в студиото на БиТиВи социалният министър Деница Сачева.

Тя не очаква в момента, в който паднат ограниченията, туризмът да се възстанови до предишните си нива, на е убедена, че това ще се случи за част от сектора. Това обаче няма да се случи с творците и сектора на културата, които няма да могат бързо да се възстановят, отбеляза Сачева.

Отпускат еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

Отпускат еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

За мярката са отделени около 20 млн. лева, очаква се да бъдат подпомогнати 55 000 семейства

Мерки от страна на държавата за бизнеса се предвиждат включително и за месеца след отминаване на кризата с коронавируса. "След кризата имаме готовност да поемем за работодателите за един месец 40% от минималната работна заплата и осигуровките на служителите им", обясни още тя.

Очакванията са ако 400 000 души да бъдат обхванати с мярката "60/40" и това ако се случи, ще бъде спирачка за увеличаване на безработицата. Бизнесът участва във всички преговори на мярката и удовлетворяваме техните искания, направена е максималната стъпка, посочи Сачева.

Освен това се обмисля и да се отворят детски градини за тези, които няма как да не ходят на работа като медицински лица, социални работници, служители на реда. Идеята ще се обсъжда след Великден.

Социалният министър призна, че сигурно парите няма да са достатъчни за всички, но обясни, че общият ресурс трябва да бъде разпределен солидарно и справедливо. Парите ще бъдат налични и хората ще могат да кандидатстват за тях още през следващата седмица, посочи Сачева по отношение на мярката за еднократна помощ за семейства в неплатен отпуск.

Три механизма за разсрочване на кредити

Три механизма за разсрочване на кредити

Горанов: Кредитна ваканция няма, ваканция има само за учениците