Над 40% от българите заявяват готовност да се опитват да намалят разходите си за енергия чрез пестене.
Едва 13% обаче от домакинствата са готови да плащат повече за чиста енергия, сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията.

Един от изводите, който се налага е, че българските домакинства не са готови да поемат цената на устойчивото развитие чрез увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници, каза експертът от центъра Добромир Христов, цитиран от БНР.

Малък процент запитани правят конкретни стъпки като например ползват възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), само 5% споделят тази визия и предприемат индивидуални действия за намаляването на парниковите газове, уточни експертът.

Това според Христов е свързано пряко с равнището на доходи, като хората с по-нисък доход поддържат по-евтината, но и по-мръсна енергия.
63% от населението ползва дърва за огрев като основна енергийна суровина, особено в по-малките селища, подчерта Христов.

Много от електроуредите, които се ползват в България, включително тези втора ръка, са доста интензивен потребител на енергия, а ниските цени на тока са сред причините у нас да се потребява много повече енергия, каза още Добромир Христов.

По думите му зелената енергия е сред основните проблеми пред България в момента, а енергийният сектор се е отправил на доста несигурно финансово приключение, ако става дума за големите енергийни проекти.

Все още се лансира идеята за страната ни като енергиен център на Балканите, припомни експертът. Според него всички набелязани правителствени политики и поети ангажименти за енергийна ефективност, които са в ход, биха довели до прекомерен излишък на произведена енергия.