Ако се докаже, че ракията ни е национален продукт и България е първата държава, която я произвежда, акцизът на ракията може да падне с 50%.

Това ще стане, след като ЕК я одобри като национален продукт за България, както стана с горнооряховския суджук.
Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на откриването на гроздобера във винарна в Харманли.

Той подчерта обаче, че 25% от съдържанието на произвежданата ракия у нас трябва да е от винен дестилат, а не от житен. В момента в съдържанието на ракията има само 10% винен дестилат.
Гроздовата реколта е по-слаба от миналогодишната, но е достатъчна, за да напълни бъчвите, каза още министър Найденов.

Той посочи, че българските вина трябва да излязат отново на световните пазари, защото през последните години сме ги загубихме с лека ръка.

Според него цената на гроздето не е очакваната от производителите, но държавата не може да се намества в определянето й. Освен това има нереализирани количества вина от миналата година.

Това, което държавата може да направи е да не позволи нерегламентиран внос на грозде от трети страни, уточнява земеделският министър.

През миналата година засадените площи с лозя в страната са в размер на 97 935 хектара, а общият брой на лозарските стопанства е 75 210. Преработеното грозде за 2009 г. е 182 000 тона.