Към настоящия момент в страната има 63 регистрирани огнища на заразен нодуларен дерматит, разпространени в седем области. Има съмнения за още две огнища на болестта. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, пред депутатите в ресорната земеделска комисия в отговор на въпрос за предприетите мерки от страна на министерството за борба с болестта.

Министър Танева уточни, че фермите са предимно малки и са на територията на 23 общини в 51 населени места. Тя припомни, че за борба със заразното заболяване правителството е отпуснало близо 15 млн. лв. Част от парите се разходват за ваксини. Друга част отиват за мерки, свързани с борбата с вирусоприносителите на заболяването, а именно - пръскане срещу комари и кръвосмучещи. 

Министър Танева увери, че вече е приключила ваксинацията на животните с първите 100 хиляди дози ваксини. Очакват се нови 170 хиляди дози на 16-ти май. По думите й с тях ще бъдат обхванати целите области с констатирани огнища. През юни се очаква трети транш с още 100 хиляди дози.

„Планът за ваксинация ще бъде актуализиран в непосредствен срок преди доставката предвид развитието на заболяването”, заяви министър Танева. По отношение на мерките, свързани с  прилагането на репеленти и пръскането срещу кръвосмучещи вече са третирани над 61 хиляди дка територии. Предвижда се да бъдат обхванати над 2,5 млн. Дка - около констатираните огнища, както и облитане на площите в два километровата зона по поречието на Дунав.

Министър Танева подчерта, че при животните под селекционен контрол процедурата е различна. Тя даде пример с оценката на обикновена крава, засегната от заболяването. Животното се оценява на 1072 лв. докато при добитък, който подлежи на селекционен контрол цената или обезщетението, което ще получат стопаните, ще е по-високо. Министър Танева информира, че има само едно стадо под селекционен контрол, при което е установено заразен нодуларен дерматит. Цената ще се определя от комисия с представители от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Министър Танева информира, че са открити вече осем огнища на заболяването и в Македония. За да бъдат ефективни мерките, които се прилагат Министерство на земеделието предвижда мероприятията по ваксинация да обхванат всички погранични области, без значение дали там са констатирани огнища или не.

По думите й бързото ограничение на болестта и справянето с нея е следствие на всички предприети мерки.

Министър Танева информира, че правителството е приело промени в Закона за подпомагане на земеделския производител, с които се променят и част от регламентите в Закона за акциза и данъчните складове. Промените правят възможно предоставянето на отстъпка от акциза на горивата за земеделски нужди.

Освен това промени се правят и в Закона за изменение и допълнение на Закона за сдруженията за напояване с цел облекчаване режима на учредяване на  сдружения за напояване.