Автомобилното застраховане у нас отчита ежегодно измами на стойност между 30 и 70 милиона лева

Това съобщиха от Висшето училище по застраховане и финанси, като се позоваха на данни на Международната асоциация за борба с измамите в застраховането (IAIFA). Според организацията измамите в този сектор в световен мащаб са между 5-10% от всички изплатени обезщетения.

В САЩ стойността на измамите е 97.5 млрд. долара като 14.5 млрд. са в автомобилното застраховане. В България според данни, предоставени от Висшето училище по застраховане и финанси, изключително голям процент от тях е от измами в областта на автомобилното застраховане.

Безнаказаността е сред подбудите за извършване на застрахователни измами, посочват от ВУЗФ. От там допълват, че по-голям процент от измамите са планирани - 37.75% докато случайните възлизат на 25.83%.

Висшето училище по застраховане и финанси предоставя и данни за основните способи на измамите в автомобилното застраховане. Инсценираните ПТП са на първо място. Организираните катастрофи от две или повече лица с цел умишлено предизвикване на произшествие и достигане на определени последици също представляват голям брой от измамите.

Наблюдават се и провокирани измами, при които се използва пътната обстановка за умишлено предизвикване на пътни инциденти.

Често се използват реални ПТП за получаване на изгода, чрез умишлено допълнително увреждане или подмяна на детайли. Не са рядкост и фиктивните произшествия, които не са се случили в действителност, но се използват документи.

Употребата на алкохол или нередовните документи също са чест повод за измами - при тях се променят мястото, времето и участниците. Сериозни загуби предизвиква и умишленото предизвикване на щети на превозвани стоки и товари- прехвърляне в Карго застраховки, отговорности и др. Сравнително редки са предизвиканите ПТП с цел телесна повреда, симулация на болестни състояния и травми, допълват от ВУЗВ.

Според Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, решението е в създаване на единна национална база данни за " Застрахователна история и оценка на риска".