Агенти под прикритие събират касовите бонове от заведенията по курортите. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на международната кръгла маса “Икономика на светло”.

“Всяка седмица шефовете на данъчните, полицията, митниците, БОП-а, главният секретар, ДАНС - така сме ги разпределили, че по курортите с агенти под прикритие отиват и на всяко едно заведение му събираме касовите бонове”, коментира Борисов.

Премиерът допълни, че прокурорите “ежедневно, ежечасно, ежеминутно” имат готовност за повдигане на обвинения.

Борисов изтъкна и че над 10 пъти се вдигнали приходите в последните 2 седмици.

Имало интересни случаи за разказване и премиерът сподели два от тях. “Намираме по 2 кашони телефони на един човек, 2 кашона работещи телефони, смятайте какви схеми са се завъртели там”, коментира възмутено Борисов.

На свръхоборотно заведение пък сървърът бил в Лос Анжелис. “Касиерката, като сложи флашката, отива, обикаля, манипулират и тогава отива при данъчните”, разказа Борисов.

Благодарение на борбата с контрабандата са събрани 1,4 млрд. лв. повече пари от началото на тази година.

“Целта ни е да извадим икономиката на светло, това е добре за българския бизнес”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той се надявал особено след сезона да има по-добри приходи, защото разходите на държавата са големи.

Всеки иска нещо, футболът иска стадиони, волейболът - зали, да не говорим за всички искания на синдикатите за пенсии, заплати и всеки за себе си си е най-важен”, коментира Борисов.  Правителството имало воля да продължава действията си в тази сфера и нямало да има отстъпление.

Според Борисов намаляването на контрабандата на тютюневите изделия води до увеличаването на приходите в бюджета с "милиарди".

"Не мога да си представя как щяхме да се справим - да платим, да строим толкова", каза още премиерът. Той подчерта, че са дадени допълнителни средства и за здравеопазването, образованието и други сектори, точно благодарение на повечето приходи.

Борисов сподели, че като главен секретар полагал големи усилия и се сблъсквал със стена именно за тази междуинституционална съпричастност по даден проблем.

В първия си мандат вече имал властта, но съпротивата на Финансовото министерство била голяма.
“Не можете да си представите какво усилие е да накарате митниците да си дадат данните на БОП-а. Все едно дете от майка откъсват за техните информационни системи”, коментира премиерът.