Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев посочи три грешки в новата мярка на правителството в помощ на бизнеса - 24 лева на ден за работниците в неплатен отпуск.

В сутрешния блок на Нова телевизия Велев призова всички работодателски организации да не стартират такава мярка. Първата грешка е откъде да се вземат парите, втората грешка е кой ще администрира плащането, като според работодателите това трябва да бъде НАП и третата грешка е на кого по колко.

Работниците в неплатен отпуск ще получават по 24 лв. на ден

Работниците в неплатен отпуск ще получават по 24 лв. на ден

За помощта ще може да се кандидатства още от понеделник

За бизнеса тези 24 лева на ден не са достатъчни и настояха държавата да плати 80% от осигурителния доход на работещите. Велев уточни, че пари в бюджета за тази цел имало. Предприятията също трябвало да бъдат компенсирани, защото хората няма къде да се върнат на работа, ако фирмата фалира.

Според Васил Велев не било необходимо бизнесът да се среща очи в очи с вицепремиера Томислав Дончев, тъй като правели срещата си онлайн. За това бизнесът се надява още в понеделник да имат съгласувана позиция.

Ние сме сред първите в ЕС, подкрепили бизнеса, доволен Борисов

Ние сме сред първите в ЕС, подкрепили бизнеса, доволен Борисов

Премиерът вярва в бързата и ефективна подкрепа на засегнатите от пандемията

Васил Велев не иска да се допусне повторен срив на икономиката, както през първата вълна на коронавируса през пролетта. Той изтъкна, че би било грешка, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага.

Велев посочи, че все още не са компенсирани бизнесите от първата вълна на коронавируса. За малките предприятия не е стартирала мярката, а за средните предприятия изобщо не е започнало разплащането, отчете той.

Отпускат се 156 млн. лв. в подкрепа на бизнеса

Отпускат се 156 млн. лв. в подкрепа на бизнеса

Мерките ще бъдат подпомогнати от НАП