75 млн. лева ще бъдат върнати на топлофикациите и ще бъдат приспадани в период от време на ползвателите на отоплителните услуги. Голяма част от тях ще бъдат върнати на бизнеса и гражданите под формата на приспадане от сметките. Това са средства, които благодарение на "Булгаргаз" ще бъдат възстановени на българските граждани. Можем да кажем, че и в бъдеще сметките ще бъдат по-ниски, защото договорената цена е по-ниска от тази, която е била преди".

Това заяви за "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов по повод на приетите промени в Закона за енергетиката.

Припомняме, навръх 3 март - национални празник на България, от "Газпром" съобщиха, че с над 40% поевтинява цената на природния газ, доставян в България от Русия.

За периода до 31 март руската компания трябва да върне на "Булгаргаз" 150 млн. лева.

Възстановяването ще бъде от "Булгаргаз" към ползвателите на тази газ, а не към крайните потребители. Тези, които са прекратили услугата - тоест, ако сте били на парно, но вече сте се отказали - това ще са гражданите, които ще имат да взимат пари на каса", уточни Иванов.

Очакваме и че следващите сметки ще бъдат по-ниски.

Почти 200 млн. лева (с ДДС) от "Газпром" вече са по сметките на "Булгаргаз". Това са надвзетите пари на всеки един субект, търгувал с "Булгаргаз", това са пари на нейните клиенти. Това заяви по-рано председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, депутат от ГЕРБ.

Окончателните текстове трябва да регламентират правилата и сроковете, по които "Булгаргаз" ще връща сумите по договорите, сключени с клиенти, за да влезе в сила намалението на цената на газа от 40%, договорено с "Газпром".

Промените предвиждат да бъдат върнати парите за газ на хората, които ползват синьо гориво и на бизнеса. Очаква се в рамките на месец Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на газа и парното със задна дата от 5 август миналата година до 31 март на 2020 г.

Валентин Николов: От "Газпром" върнаха почти 200 млн. лв. на "Булгаргаз"

Валентин Николов: От "Газпром" върнаха почти 200 млн. лв. на "Булгаргаз"

Исканията на "Булгаргаз" вече са внесени в КЕВР

Депутатът от ГЕРБ коментира и други актуални въпроси, сред които и спорната мярка "60/40", с която правителството подпомага бизнеса, за да задържи кадрите си.

"Със сигурност ще има различни мнения. След въвеждането на извънредно положение България, като държава с бързи и решителни мерки, закъсня много с икономическите такива. А такива, които са недоволни и искат повече, със сигурност ще има", коментира той.

По думите му правителството не е спряло да мисли за мерките, които предлага и той се надява засегнатите отрасли да заработят възможно най-бързо.

Той припомни и отпусканите от държавата безлихвени кредити за граждани.

"Няма вече срок за кандидатстване по мярката. Продължава противоречивото ѝ приемане, но над 2 000 фирми са се включили в нея. Аз съм умерен оптимист, че тя ще сработи. Компенсациите се изплащат месец за месец". Това заяви по-рано президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той добави, че се е намалил и забранителният списък за мярката 60/40, като са се включили частните детски градини.

По думите му са коментирали и минималното обезщетение за безработица - обикновено по закон то е 60% от осигурителния доход, при минималния обаче не е така, а е 9 лева.

Мярката 60/40 не можела да бъде панацея

Мярката 60/40 не можела да бъде панацея

Лидерът на КНСБ бил умерен оптимист, че тя ще сработи

"Хората, които са били на минимална заплата, в момента получават по около 190 лева. Не смятам, че има намаление на темпа на покачване на безработицата. Не виждам място за оптимизъм за тези 3% спад на БВП. Някои от водещите икономики могат да паднат и с двуцифрено число", разясни още Пламен Димитров.

Прогнозата на КНСБ е, че безработицата ще достигне 10% през тази година.

Над 23 000 работници ще бъдат обезпечени с мярката 60/40, прогнозира преди дни вицепремиерът Томислав Дончев.