Собствениците и управителите на туристически компании, чийто лиценз е бил отнет, няма да имат право да създават или управляват нова компания с такава дейност в период от три години.

Това съобщи пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

"С новите промени в закона, за да се избегнат подобни проблеми, са предвидени и декларации за физическо лице, за да се избегне едни и същи хора да създават нови фирми, които мамят клиентите", обясни министърът.

Ангелкова допълни още, че клиентите могат да проверят на сайта на министерството дали дадена компания е била санкционирана.

"Регистърът е публичен, компаниите с прекратени лицензи не са премахнати от него, а имената им са оцветени с червен цвят, за да се види, че те нямат право да извършват такава дейност, поясни тя.

Министърът отчете успешен туристически сезон , въпреки студеното лято.

По думите ѝ за трите летни месеца страната ни е посетена от 4,5 млн. туристи, което е увеличение от 3,6 на сто. Ангелкова отбеляза още, че броят на чуждестранните туристи за първите 8 месеца на годината е нараснал с 6%.

Като цяло най-много посетители идват от Румъния, Гърция и Германия, но има голямо увеличение на туристите от Великобритания -около 20%, Украйна - 25%, САЩ - ръст от 12%.