България се представя под мотото "Ароматът на слънцето" при 29-ото си участие в Международното изложение за селско стопанство, градинарство и хранителна промишленост "Зелена седмица", което се откри вчера в Берлин.

За първи път страната ни е партньор на изложението и ще се представи със собствена палата вместо традиционния досега щанд. Това е така заради поетото от България председателство на ЕС от началото на годината, съобщи "Дневник".

Българските продукти се представят в палата с площ от 1640 кв. м. с 30 щанда. В изложението участват общо 62 фирми и 13 земеделски производители, членове на различни асоциации и съюзи.

В българската палата по време на цялото изложение ще има културна програма, кът за занаяти, ловен щанд, информационно бюро. Тя е украсена с живи рози.

Традиционно сред продуктите, които се предлагат на щандовете, има тахани, биологичен пчелен мед (от липа, акация, лавандула и др.), козметични продукти на основата на българска роза и лавандула, сурово-сушени и варено пушени месни продукти, лютеница, конфитюри, сладка, биозеленчуци и плодове, млечни продукти, риба и рибни продукти. Изложени са и напитки - вина, ракии, бира, сокове.

Очакванията са участието на България на престижното изложение да спомогне за популяризиране на българските храни и напитки, но и на страната като атрактивно място за добра кухня, туризъм и отдих.

Традиционното международно изложение "Зелената седмица" (Grune Woche), което се провежда за 83-и път, продължава от 18 до 28 януари. То събира под един покрив стотици фирми и около 400 хил. посетители.

Международното панаирно изложение за земеделие, храни и градинарство отваря врати за първи път през далечната 1926 година.

Участието на България като официална страна, партньор на Международното изложение за селскостопански и хранителни продукти "Зелена седмица Берлин 2018", бе одобрено от правителството през януари миналата година. За него са отделени 1.8 млн. лева.

Специален гост на международното изложение ще бъде еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган. Германският министър по прехраната и земеделието Кристиан Шмид ще започне официалната си обиколка на "Зелена седмица 2018" от българската палата на 19 януари.

Представители на генералните дирекции "Земеделие и развитие на селските райони" и "Здравеопазване и безопасност на храните" ще участват в обсъжданията на тема "От фермата до чинията - устойчива храна за здравословен начин на живот".