Не са много българските фирми, които се притесняват от Брекзит. Това каза пред журналисти председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му отдавна е имало сигнали за такива намерения за Великобритания и затова българският бизнес е проучил въпроса.

Без съмнение обаче това ще бъде двустранно неизгодна тази стъпка, коментира Симеонов.

Европа да защити интереса на фирмите си, призова Павлова

Европа да защити интереса на фирмите си, призова Павлова

480 хиляди фирми има у нас

Във връзка с последната среща на Г - 7 за Иран, Симеонов поясни, че всички преговори са по-добри отколкото едностранните мерки. В този смисъл, колкото и да не е с крайно детайлно разписани документи, и срещата на Г - 7 има своето значение, според него.

Голямата част от участниците показаха, че на тях не им е безразлична свободата на търговията в световен мащаб, каза Симеонов и прогнозира, че нещата постепенно ще се успокоят.

Докато големите страни се противопоставят в известна степен, останалите като Китай, и Индия работят доста по-конструктивно и гъвкаво. Ако не си даваме сметка за това, един ден може да се окажем след тях, подчерта Цветан Симеонов.

По-късно на среща на Европейския парламент на предприятията 2018 той изтъкна, че България не смята да напусне ЕС. Общността обаче трябва да се реформира, по думите му. Той настоява Европа да остане водеща икономика в света. Европа трябва да е по-динамична и по-бързо да взема решения.