Според синдикатите в тютюневата промишленост при предсрочно увеличаване на акциза от догодина цигарите ще поскъпнат с 30-35%, предаде БНР.
Така българските марки ще се движат между 2.75 и 3.90 лв.

Според синдикатите по-високият акциз ще доведе до увеличаване на контрабандния внос, който ще стигне до 50% от потреблението на цигари в страната.
От това държавата ще загуби около 800 млн.лв.

Синдикатите заявиха несъгласие с намерението на правителството да въведе нови акцизни ставки, тъй като това ще съсипе българската тютюнева промишленост.

За да защитят интересите си, те започват протестни действия, каза председателят на Националния синдикат за тютюнева промишленост към КТ „Подкрепа" Юри Маноелов.

"Българското правителство чрез Министерството на финансите, което предлага въвеждане на нови акцизни ставки за цигарите през 2008 г. и Министерството на икономиката като принципал на „Булгартабак Ходлинг", правят всичко възможно българската тютюнева индустрия да не бъде конкуретноспособна на чуждите фирми.
Ние желаем нашите предприятия да бъдат поставени в еднаква, равна, конкурентна среда и там да се борят за своя пазарен дял",
заяви председателят на Националния синдикат за тютюнева промишленост към КТ „Подкрепа" Юри Маноелов.