"Членството ни в Европейския съюз (ЕС) дава възможност на една съвършено малка представителност на обществото да трупа милиарди, да трупа власт и възможности, да ръководи обществото по нейните канони". Това констатира бизнесменът Николай Банев на пресконференция в БТА.

Той и съпругата му Евгения Банева представиха официално новото си начинание, а именно създаването на Евразийски клуб в България.

Банев прогнозира, че клубът ще изиграе важна роля за обединение на хора, които през последните 25 години не са имали възможност да изработят нова концепция за развитие на страната, която да съчетава евроатлантическата ориентация с древните исторически връзки в областта на културата, образованието, икономиката и търговията, прогнозира Банев.

Учредяването на Евразийски клуб в България ще се състои на 22 декември, най-вероятно в зала 6 на НДК.

Инициативата има нула партийна подкрепа, твърди бизнесменът, допълвайки, че нито една от сегашните парламентарно представени партии няма какъвто и да е принос към балансирана политика на България. В учредяването на клуба ще участват студенти, професори, академици, представители на бизнеса.

Николай Банев констатира загубата на стратегически пазари и прекъсване на връзки, чиито изражения не са само числени. Банев подчерта, че до 1988 г. „малка” България е била най-големият търговско-икономически партньор на Съветския съюз, изпреварвайки страни като ГДР и Чехия.

Евразийският клуб няма за цел още утре страната ни да влезе в пространството на Евразийския съюз. Той ще обедини хора с опит и възможности за анализ, както и млади хора, които вярват, че Българи може да има своя напълно самостоятелна политика. Според бизнесмена не можеш да водиш самостоятелна политика, когато си издигнал флага на НАТО и ЕС като единствен възможен път за България. „Не сме против ЕС, но голяма част сме против участието на България във военната организация на НАТО", категоричен е Николай Банев.

Олигархични кръгове, по думите му, натрупали милиарди преди всичко на гърба на дребния и среден бизнес. Именно осигуряването на свобода на българското предприемачество е основната цел на клуба.

Юристът Мария Христова вече се е погрижила да запази името Евразийски клуб България и има официален документ за това. По отношение на структурата на клуба, стана ясно, че ще бъде сдружение с нестопанска цел.

Валери Мигиров от Търговско-промишлената палата на Израел изтъкна, че Банев е широко известен на икономическите кръгове в Общността на независимите държави (ОНГ). Държавите от ОНГ успели да направят предприемаческа платформа. Идеята е сега и българските предприемачи да могат да се възползват от нея, като излагат и рекламират във виртуалното пространство напълно безплатно стоките си.