Недопустимо и дискриминационно спрямо бизнеса и клиентите е да има две ставки на ДДС за храната, продавана и доставяна от ресторанти. Това заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Така коментират ресторантьорите изказването на служебния министър Стела Балтова, че се обмисля намалената ставка на ДДС от 9 на сто да остане в сила само за извършваните картови плащания.

Това обаче автоматично означава да се даде тласък на сивия сектор и на измамите с ДДС, категоричен е председателят на БХРА Георги Щерев. Несериозно е да се мисли, че ако плащаш в брой, ще се укриват данъци при 9% ДДС. Кой нормален бизнесмен крие ниски данъци? Всеки гледа да не бъде уязвим, подчерта Щерев. Освен това НАП има възможности да контролира и проверява доходите и да реагира при несъответствие на приходите и разходите на всеки човек или фирма, посочват от БХРА.

ГЕРБ иска удължаване на мярката 9% ДДС за храна и книги

ГЕРБ иска удължаване на мярката 9% ДДС за храна и книги

Подкрепа на работещите в туризма

От национално представената организация с 36 регионални структури нееднократно са настоявали ДДС за заведения, кафенета и кетъринг да остане 9% като антикризисна мярка, както е в Европа.