Повече от месец и половина целеви мерки за българския туризъм няма и той бе изоставен по средата на летния сезон от служебния кабинет. Това заяви от трибуната на парламента депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. В тази връзка ГЕРБ/СДС настоява за незабавно продължаване на мерките за подкрепа на осигурителния доход на работещите в туризма, както и за продължаване на мерките за фиксираните разходи на компаниите. Искането е това да се заложи в актуализацията на бюджета.

Ще се настоява за удължаване на срока на действие на 9% ДДС за стоки и услуги, който изтича на 31 декември 2021 г. Мотивите за въвеждането му бяха свързани с възстановяване на някои сектори, силно засегнати от пандемията COVID-19, като ресторантьорския бранш и други.

От БХРА настояват да остане намаленото ДДС за туризма

От БХРА настояват да остане намаленото ДДС за туризма

Евентуални проблеми в туристическия сектор биха разклатили сериозно и пазара на труда

Относно мерките Станков критикува служебния кабинет, че не е предложил успешни такива. "Единствената, която действа, е "60/40" и то при условия от 40% спад в оборота, което означава, че компаниите трябва да са почти пред фалит, за да могат да отговорят на условията", посочи той.

Жечо Станков бе категоричен, че хаотичните противоепидемични мерки, и липсата на елементарна предвидимост докараха браншовете в туризма до стачна готовност. "Апелираме към служебния кабинет - не жертвайте бранша. Той има нужда мерки за подкрепа днес и сега, утре ще е късно", каза депутатът.

В декларацията на ГЕРБ се посочва, че в предложената от служебното правителство актуализация на държавния бюджет са заложени 430 млн. лв. за мерки за бизнеса, но отново само за мярката "60/40", чиито нови условия, по които ще се провежда, още са неясни. Липсва целева подкрепа за туризма, от транспорта облагодетелствана е само авиацията с 30 млн. лв., но липсват ясни мотиви защо нито един друг сектор от икономически дейности в страната не получава целеви средства.