"Бизнесът гледа със страх към 2021 г. - тя ще бъде неясна, започваме с неработен първи месец. Искаме да отворим на 1 февруари и повече да не ни затварят."

Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

По повод предложението на Марияна Николова ресторантите в хотелите да работят и след 12 часа на Нова година, Алибегов заяви, че не разбира с какво техните заведения са по-опасни от тези в хотела.

По думите му са очаквали да се вземат по-строги мерки, щом не са им разрешили да отворят след 21 декември. Сега ресторантьорите се опасяват, че след 31 януари може да се случи същото и заведенията да не бъдат отворени.

"Защо не се затвориха нехранителните магазини и да се оставят само жизненоважните неща? Ние нямаме обяснение. Нямаме и яснота какво отварят след 31 януари", подчерта Алибегов.

Ангелов против ресторантите в хотелите да работят след полунощ на Нова година

Ангелов против ресторантите в хотелите да работят след полунощ на Нова година

За министъра подобна мярка ще е некоректна към мнозинството от българите

Според него ще има неконтролируемо празнуване на Нова година и е възможно в средата на януари да имаме нов бум на заразени.

Алибегов посочи още, че няма как да се възползват от мярката 60/40, когато заведенията са затворени и не работят. А по думите му мярката 24 лева на ден за служителите е абсурдна.

"Целта е да се намалят случаите на разпространяване на заразата и бизнесът да започне да работи. Икономическата загуба е тази, която притиска обществото много по-силно, отколкото развитието на пандемията. В България не сме получили компенсация, нямаме яснота какви пари ще получим", коментира доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Хотелиерите приветстват идеята ресторантите да работят след полунощ на Нова година

Хотелиерите приветстват идеята ресторантите да работят след полунощ на Нова година

Така щял да се намали рискът от тайни партита в стаите

Той изтъкна, че на 31 декември и 1 януари у нас ще има 1 млн. празни легла и над 40 000 ресторанта, които няма да работят. По думите му Националният оперативен щаб принуждава населението да бъде затворено в малки и тесни помещения.

"Младите хора нямат собствен дом, живеят със своите родители. Имаме 1 млн. празни легла в хотелите и принуждаваме хората да се съберат в малки пространства. По отношение на икономиката хората са в изключително тежко състояние. Корабът потъва. Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването какви пари ще получат хората на Нова година - тези, които са лишени от заплащане", настоя доц. Драганов.

Според него е необходимо създаването на икономически щаб. Министрите не виждат, че младите хора имат нужда да бъдат заедно, смята той.