Здравният министър Костадин Ангелов не вижда основание заповедта му от 18 декември да бъде редактирана, така че ресторантите в хотелите да работят на Нова година до 00.30 часа.

Припомняме, че по-рано днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова настоя да се направи такова изключение в помощ на бранша.

Здравният министър съобщава във Фейсбук, че Министерството на здравеопазването вече е изпратило официалното си становище до Министерството на туризма във връзка с писмото на Николова.

Наздравица за Нова година, но без хоро, иска Николова от щаба

Наздравица за Нова година, но без хоро, иска Николова от щаба

Решението ще се вземе от здравните власти

Той подчертава, че аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два - формален и морален.

"Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана. Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18 декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", написа Ангелов в социалната мрежа, подчертавайки, че това е неговото лично мнение.

Припомняме, предложението на министъра на туризма разедини обществото. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация приветства идеята, заявявайки, че така ще се намали рискът от "тайни" партита, при които не се упражнява контрол върху спазване на мерките.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обаче се обявиха против подобно решение с мотива, че това е дискриминация и "недопустим двоен стандарт" спрямо заведенията извън хотелите.

Хотелиерите приветстват идеята ресторантите да работят след полунощ на Нова година

Хотелиерите приветстват идеята ресторантите да работят след полунощ на Нова година

Така щял да се намали рискът от тайни партита в стаите