Лоша година за родния бизнес. Такава е оценката на самите работодатели за отиващата си вече 2015-та година. Изводите идват от традиционното вече 11 години проучване на Българската стопанска камара (БСК) за общата макроикономическа оценка на годината.

„Не се подобрява бизнес климатът и нещата не отиват към сериозно подобрение в сравнение с 2014-та година", обобщи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев при представянето на анкетата преди предстоящите празници.

„Ако говорим за по-висок БВП, то това е въпрос на повишената събираемост, а не че има повече производства", разтълкува Данев. Именно заради това той призова да се гледа нивото на инвестициите, защото без тях няма да има нови работни места.

50 на сто от попитаните бизнесмени са били категорични, че бизнес климатът се е влошил, 37 на сто не виждат промяна, а едва 10 % усещат нещата по-добри. Лоша е годината и за самите фирми, защото 40% усещат влошаване на ситуацията в тяхната фирма.

Все пак обаче през 2015-та година запитаните отчитат повече продажби, обороти и обеми на производството. Това води до повече инвестиции, като 30 на сто могат да се похвалят, че са увеличили инвестициите си, 17 на сто са ги намалили, а 53 на сто не виждат промяна.

По-големите инвестиции обаче променят показателите и за задълженията, като спрямо 2014-та година нараства кредитната задлъжнялост към финансови институции. Добрата новина е, че фирмите отчитат по-висока събираемост на просрочените вземания и съответно намаляване на просрочените несъбрани вземания. Бизнесът и тази година е страдал от недостиг на работна ръка. Има тежък дефицит на тесни специалисти, но се търсят сериозно и мениджърски кадри и административен персонал.

В оценка на самия бизнес за работещите се вижда критика за липса на желание за самоусъвършенстване, ниско ниво на професионални умения, нереалистична самооценка. През годината е имало и повече работодатели, които са се оплакали от комуникативните умения и езиковите компетенции на персонала си.

И в тази анкета на БСК фирмите коментират инициативи на държавата, законодателни промени и събития. Бизнесът е бил най-доволен от предложенията за премахване на минималните осигурителни доходи, както и от протестите срещу цената на електроенергията. Не толкова „розова" е оценката на работодателите за предложения като въвеждането на новите данъци „вредни храни" и „уикенд", срещу които бизнесът се обявява категорично против.

Над половината от участниците в проучването са се обявили и против увеличаването на минималната работна заплата. Все още е изключително ниска степента на доверие на работодателите към Народното събрание, президента и Министерски съвет. Шампион по неодобрение за 2015-та година е съдебната власт, срещу която 95% от анкетираните са написали минус.

През отиващата си година бизнесът вижда и сериозно по-голяма корупция, като на първо място в класацията са обществените поръчки и съдебната власт. След тях позициите са заети от МВР и здравеопазването. Най-малко корупция бизнесът вижда в образованието.

Работодателите са притеснени и от увеличаващата се престъпност, сивата икономика и регулаторната тежест.

След равносметката бизнесът остава скептичен за това какъв ще бъде бизнес климатът през 2016-та година. Фирмите остават с неяснота по отношение на цените на суровините и достъпа до кредитиране. Те продължават да очакват тежък регулаторен, фискален и енергиен натиск върху производството.