Първи май наближава, а няма никаква готовност за изпълнение на поетите ангажименти към бизнеса от страна на премиера Кирил Петков и кабинета. Бизнесът в цялата страна не знае какво му предстои след 14 дни! Няма време, а очевидно няма и готовност от страна на правителството да изпълни поетите ангажименти! Това пишат четирите работодателски организации АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП в отворено писмо до премиера, министъра на икономиката и министърът на енергетиката разпратено и до медиите.

Увеличава се енергийната помощ за бизнеса, с колко - още неясно

Увеличава се енергийната помощ за бизнеса, с колко - още неясно

Компенсациите ще обхванат и април месец

Те припомнят поетите ангажименти на срещата на 14 март: удължаване на механизма за компенсации до края на април 2022 г. с повишен таван от 300 лв./MWh; разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на електроенергия на достъпни цени за 633-те хиляди потребители на свободния пазар, който да заработи от 1 май 2022 г.

Освен това е заявено, че в работна група ще бъдат поканени представители на организациите на бизнеса - нещо, което не е станало до този момент. В същото време, прогнозираното спадане на цените не се наблюдава.

Затова четирите работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП - незабавно искат от Министерския съвет:

  • Удължаване на съществуващия механизъм за компенсация на бизнеса с референтна цена 185,59 лв./MWh и таван от 300 лв./MWh докато не се намери работещо решение за стабилизиране на пазара, одобрено от работодателите. Настояваме МС да вземе това решение още на следващото си заседание!
  • Разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочното предлагане на електроенергия за 633-те хиляди потребители на свободния пазар на достъпни цени, съгласуван и одобрен от работодателите.
Министър Николов иска проверка на "странни моменти" в динамиката на цените на тока

Министър Николов иска проверка на "странни моменти" в динамиката на цените на тока

Премиерът Кирил Петков пък добави, че се очаква от КЕВР цената на тока да не бъде повишена.

Направихме всичко необходимо в дух на партньорство и сътрудничество да разрешим натрупаните проблеми. Представяхме Ви работещи модели от различни страни от ЕС - Франция, Испания, Италия, Румъния. Бизнесът не може повече да чака! Нестабилните котировки на енергоносителите ще ни затворят, а който оцелее, ще повиши неимоверно цените!

Тенденциозно ли убивате българската икономика, питат работодателите и предупреждават, че ако не се вземат незабавни мерки, то от началото на месец май излизат на национален протест с искане за оставката на цялото правителство.

Мерки срещу инфлацията предлага ДБ на коалицията

Мерки срещу инфлацията предлага ДБ на коалицията

ЕК да договаря цените на газа вместо страните членки, предлага Георги Ганев

Припомняме, че и президентът Румен Радев предупреди преди десетина дни, че правителството няма никаква готовност за реакция след падането на мораториума над цените на тока и водата, макар и тази мярка да засягаше битовите потребители.