С протести и гражданско неподчинение заплашиха ресторантьори от Пловдив, в случай, че не отпадне пълната забрана за пушене на закрито.

"В сряда в Министерството на здравеопазването ще се състои среща, на която се надяваме да постигнем компромис, касаещ пълната забрана за пушене на закрито. На нея ще присъстват представители на Асоциацията на собствениците на заведения от цялата страна".
Това съобщи Димитър Лукарев - председател на Асоциацията в Пловдив, цитиран от Plovdiv24.

Ако не стигнем до удовлетворяващо ни решение, имаме план, по който ще действаме след това. Той включва протести в цялата страна, не изключвам и гражданско неподчинение, заяви още той.

Във връзка с мирния протест на бизнеса, ресторантьори и хотелиери пред Общината в Пловдив на 22 ноември, Лукарев коментира, че е имало лоша организация и това е причината за рехавото присъствие.

Под мотото "Бунтът на масите" протестиращите тогава издигнаха плакати с надписи "Върнете стария закон", "Забранете цигарите, а не заведенията" и "Минус 40% оборот".
Част от пространството пред сградата на Общината бе оградено, а вътре бяха поставени празни маси и кукли манекени, облечени като сервитьори. Протестът бе озвучен с "траурна" музика.

От Асоциацията на собствениците на заведения съобщиха, че от влизането на тази забрана досега в Пловдив има направени 126 акта за нейното нарушаване, 46 фалирали заведения, а 500 души персонал вече е на трудовата борса.

Искането на ресторантьорите е за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито и връщане към старата форма, тоест в заведенията да има зали за пушачи и за непушачи.