27% увеличение на оборотите в обекти в Банско и Боровец в сравнение със същия период на миналата година отбелязват инспекторите на НАП по време на проверките, извършени през зимната кампания тази година.

Спрямо старта на зимната кампания през 2014 година увеличението е 60%, посочват още от НАП.

При провеждането на зимната кампания тази година са извършени скрити и явни наблюдения, инвентаризации и реално отчитане на оборотите като в в по-голяма част от най-посещаваните заведения в курортите бяха поставени под постоянно наблюдение, осъществено от служители на агенцията.

По време на кампанията са извършени над 2200 проверки, съставени са около 130 акта за установени административни нарушения и са затворени 31 обекта за период до един месец. Причина за запечатването на обекти се оказва липсата на фискално устройство и неиздаване на касова бележка. Установени са и множество случаи на разлики между регистрираните през фискалното устройство продажби и наличните в касата на обекта парични средства.

Съвместните проверки на НАП с общинската администрация на курортите са направени и към лица, отдаващи под наем апартаменти или стаи в обекти, които нямат категоризация или не заплащат туристически данък и данъци към републиканския бюджет от получените доходи.

Целта на проведените проверки е да се сравнят оборотите, отчитани за минали периоди, с регистрираните такива по време на проверката. В настоящата кампания са установени разлики в оборотите, които са надвишавали 10 пъти оборотите от миналогодишния период. При наличието на съществени различия в оборотите срещу фирмите са предприемани пълни ревизии.

Контролните мерки в зимните курорти няма да спрат след изтичането на сезона, заявяват от НАП. Те ще продължат през цялата годна и ще бъдат денонощни.

Според информация на НАП приложеният в тази зимна кампания превантивен контрол е много по-резултатен от съставяне на актове и констатиране на нарушения. Трябва да се изградят партньорски отношения с бизнеса и да се спазва закона, допълни териториалният директор на НАП София Илиана Христова.