Това е моята технология, заяви премиерът Бойко Борисов, който се снима със строителите на метростанция 8 до ЦУМ в столицата, част от втори метродиаметър.
Той инспектира как върви строежът на метрото заедно с кмета на града Йорданка Фандъкова, транспортния министър Ивайло Московски и финансовия министър Симеон Дянков.

Борисов остана впечатлен от тунела, който е с най-голямо сечение в Европа. Той е с дължина 108 метра и сечение 258 кв. метра. Тунелът е висок 18 метра.

Борисов: Бъдещето на страната е по-важно от пенсиите
Още...

Строителите подариха на Борисов икона на Св. Иван Рилски. Той пък я остави на съхранение при Симеон Дянков, за да му напомня, че трябва да осигури кофинансиране за 3-ти метродиаметър.

Строим най-големия тунел в Европа в най-тежкия период за България, Европа и света, изтъкна премиерът Борисов. За един миг не сме спрели, подчерта министър-председателят.

Той отправи и специално послание към онези политически лидери, които по думите му „особено се докачали на тема фискален резерв". По европейските програми даваме пари от фискалния резерв, след това ЕС ни ги връща, обясни Бойко Борисов. В последно време според неговите изчисления по тази схема са ни върнати близо половин млрд. лева. Аз така простичко да им го обясня, ако искат той Дянков може сложно, изтъкна Борисов. Така се прави, категоричен е министър-председателят.

Припомняме, опозицията твърди, че повече от 4 млрд. лева от резерва са изхарчени и пита къде са отишли парите.

66% от общите дейности по метрото вече са факт, похвали се и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че следващата седмица ще бъде пуснат първият участък от Ломско шосе до надлез Надежда.

70 студенти от строителните университети се обучават, за да започнат да работят в столичното метро. 3 км. е годишният напредък по строителството на метрото заради европейското финансиране. Тунелът е разкопан за 164 дни. Археологическите находки, на които се натъкнали строителите остават над тунела и ще са достъпни за туристите и гостите на София.

Красота, с тези думи Бойко Борисов коментира археологическия комплекс. Ще бъде чест и удоволствие за всеки, който посети София, убеден е той.

Премиерът се обърна с въпрос-констатация към градоначалника Йорданка Фандъкова„ Нали през 2019 ще бъдем европейска културна столица?".

За античния културен комплекс от Столичния метрополитен предвиждат и специални ефекти, които да подчертаят величието на древната българска история. Именно заради археологическите разкопки на строителите се наложило да изградят метростанцията по тунелен способ. Прокопаването на тунела се извършва по нов австрийски метод, а самите археологически разкопки са на около 7 метра дълбочина.

От октомври ще започне монтажът на оборудването и архитектурното оформление на метростанцията. Очаква се през април 2012 станцията да е изцяло готова, а целият втори метродиаметър на метрото - през август 2012.