Над 50 журналисти, оператори и фотографи нагазиха в калта, за да следват по стъпките премиера Бойко Борисов, който инспектира строителството на АМ „Люлин".

Премиерът заяви, че е оптимист и вярва, че до Нова година хората ще могат да карат по магистралата. Уговорили сме се да не се излагаме, заяви Борисов.

Той се срещна с представител на турския консорциум „Мапа Ченгиз", който заяви, че не вижда рискове и последният останал тунел край Драгичево ще бъде завършен с лекота. Необходими са само 15 дни хубаво време, заяви Борисов, като се похвали, че и за днес е поръчал хубаво време, а в събота и неделя температурите ще достигнат до 25 градуса.

Премиерът изтъкна, че сутринта е проверил всички доставчици, които му докладвали, че турският изпълнител дал заявка за големи количества асфалт и цимент. До 20 декември трябва всичко да е разплатено. На 22 декември затварят кепенците финансовите министерства и дотам, подчерта Бойко Борисов.

Той не пропусна да отбележи и озеленяването и посадените дървета.

Да бяхме направили три магистрали за три години, ако така се работеше, ама късно се запознахме, обърна се той към представителя на „Мапа Ченгиз", който от своя страна заяви, че е много доволен от познанството с българския премиер и му благодари за моралната подкрепа.

Турският представител посочи, че редовните посещения на Борисов са мотивиращи за работниците. Министър-председателят пък отвърна: „На всеки 20 дена - като часовник съм."

Остава да се направи изолацията на моста в Драгичево, след което трябва да се положи и асфалта, посочиха строителите. Поставянето на изолацията обаче ще може да започне след 20 дни.

Около 2 000 души работят в момента по изграждането на АМ „Люлин", заявиха от фирмата изпълнител в отговор на въпрос на Борисов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи, че до края на октомври е свършена работа за 142 милиона евро, като 113 милиона евро са разплатени от държавата.

Разплащаме редовно и на време. Убедени сме, че няма да изпуснем нито евро европейско финансиране, заяви още Плевнелиев.

Той благодари на турската компания, че е поела ангажимента по изграждането на магистралата. По думите му напредъкът на строителните работи е 87%. 33% от магистралата е била готова за 3 години.

Росен Плевнелиев заяви, че ще провери информация, разпространена от медиите за това, че ГУСВ, които са подизпълнител на „Мапа Ченгиз" са уволнили работници, които се оплакали в ефир, че нямат добри условия на работа и нямат трудови договори.