магазинГраждански организации предложиха стриктен регулационен режим срещу картелните споразумения в хранителната промишленост, съобщи БНР. Преди дни Върховният апелативен съд потвърди, че 24 предприятия - производители на яйца и птиче месо - са договаряли цените и обемите на своето производство от 2002 година, а пазарът през 2007 регистрира драстичен скок в цената на яйцата. Същото се случи и с олиото.

Адвокат Незрет Бабулчев отбеляза, че тази година съдът потвърди картели и на пазара на млякото и млечни продукти и на масовия хляб и ако засегнатите компании могат да разчитат на някакви обезщетения, за гражданите това на практика е невъзможно.

Потребителите разполагат единствено с касовите бонове, които гражданите рядко пазят. За разлика от тях, компаниите имат договори, по които биха могли да предявят претенции, обясни Бабулчев.

Защитниците на потребителските права предлагат по-стриктен регулационен режим за стоките от първа необходимост, както се прави в европейските държави. Според адвокат Бабулчев е нужен най-вече закон за храните, създаване на наредба за ценообразуване на най-належащите продукти.

Юристът изрази мнение, че трябва да има квотиране на земеделската продукция, както и квоти за вътрешна и външна търговия. Чрез елемент на държавна помощ под формата на субсидия цената на храните от първа необходимост ще бъде социално поносима.