Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството ще извърши проверка на наличните животни, които са под селекционен контрол.
Проверката е възложена от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Тя трябва да се извърши в срок до 15 октомври. Целта е по-справедливо разпределение на субсидиите за този вид животни.

Това стана ясно по време на заседание на Консултативен съвет по животновъдство, съобщиха от МЗХ.

На заседанието представителите на животновъдните организации приветстваха идеята и подкрепиха мнението на министър Порожанов, че няма как фермери, които не покриват критериите за селекционна дейност, да получават подпомагане за такава.

Над 1 млн.лв. за обезщетение на стопаните в Странджа

Над 1 млн.лв. за обезщетение на стопаните в Странджа

Обсаденото от протестиращи село дава възможност заразата да се разпространи

Припомняме, въпросът за субсидиите за животни под селекционен контрол изниква при всяка една епидемия, когато на стопаните трябва да се заплаща обезщетение за евтаназирани животни. Така стана и това лято при избухването на чума дребни преживни животни в Странджа. При компенсирането на стопани, тези които отглеждат селектирани животни, получават повече пари.

По време на срещата министърът на земеделието е възложил още на експерти на Селскостопанска академия и зам.-министър Янко Иванов да разработят насоки за развитие на различните сектори в животновъдството.

Сред дискутираните теми бяха и включването на различна маркировка на месото от дребен рогат добитък с произход България и варианти за търговия на агнета и ярета към физически лица, без регистриран животновъден обект.

Обсъдени са и възможностите за реализация на пазара на суровини и продукти от животински произход, облекчаването на изискванията в Наредба №4 за малките кланични пунктове към фермите, Наредба №26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, както и възможностите за подпомагане на животновъдите за закупуване на мобилни мандри и кланици.